a szabadság szobor, New York, forrás: pixabay.com

Koronavírus: New York állam kormányzója segítséget kér

Koronavírus: New York állam kormányzója segítséget kér

"Kérem, jöjjenek, segítsenek nekünk!" így fordult az Egyesült Államok valamennyi orvosához és ápolójához Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Az államban megállíthatatlanul emelkedik a Covid-19 halálos áldozatainak száma.

A Johns Hopkins egyetem és kórház legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban hétfőn reggeltől a kora délutáni órákig több mint háromszázzal emelkedett a koronavírus-járvány halottainak a száma.

A reggeli adatok szerint az országban 143532 regisztrált fertőzött és 2572 halott volt, míg kora délután a diagnosztizált fertőzöttek száma 153246 főre, a halottaké pedig 2828-ra emelkedett.

Sajtókonferenciáján Andrew Cuomo kormányzó az Egyesült Államok valamennyi orvosához és ápolójához intézett segélykérésében úgy fogalmazott:

“akinek van ideje és energiája, kérem, jöjjön segíteni nekünk, később mi is segíteni fogunk!”

A kormányzó ugyanakkor hozzátette, hogy bár még mindig nagyon magas, de csökkenőben van a kórházi kezelésekre szorulók lélekszáma.
New York, emberek az utcán, forrás: pixabay.com

Valamennyi tagállamban növekedett a megállapított fertőzöttek száma, különösen Marylandben és a déli Louisianában rosszabbodik feltűnően a helyzet. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója a Fox televíziónak adott hétfői interjújában elmondta, az államnak 12 000 lélegeztetőgépre lenne szüksége, de eddig csak 192 berendezés érkezett.

A hét végére – mondta – az új betegeket már nem tudják lélegeztetőgépre tenni.

Louisianában több mint 4 000 regisztrált fertőzött és 185 halott áldozata van a járványnak.

Az amerikai sajtóban szívszorító riportok és tudósítások jelennek meg a járvány sújtotta tagállamokból.
George Washington híd, New York, Brooklyn, forrás: pixabay.com

“Reggeltől estig halottakat szállítunk”

– nyilatkozta az egyik orvos New York városában a The New York Times című lap riporterének.

A The Washington Post arról írt, hogy Maryland államban a már a lepusztultság miatt lezárt kórházakat is újranyitják, és konferenciaközpontokban is rendeznek be kórházakat. Az NBC televízió jelentései szerint kezd kritikussá válni a helyzet Utah államban is.

Kapcsolódó cikkek