Donald Trump arcmása az amerikai zászló előtt, fotó: pixabay.com

Kirúgták az igazgatót, nyomozni kezdtek az elnök ellen

Kirúgták az igazgatót, nyomozni kezdtek az elnök ellen

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán nyomozást indított Donald Trump elnök ellen, mert az volt a benyomása, hogy orosz érdekeket szolgál, Ezt állította a The New York Times című napilap az internetes oldalán szombat hajnalban.

A lap névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a vizsgálatot James Comey akkori FBI-igazgató 2017 májusi menesztése után indították el. A nyomozás – a The New York Times szerint – két szálon indult. Az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump tudatosan vagy öntudatlanul dolgozott-e Moszkva javára, a bűnügyi nyomozás pedig azzal foglalkozott, hogy Comey menesztésével az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást. A lap állítása szerint a vizsgálat nagyon rövid idő alatt “beolvadt” a Robert Mueller különleges ügyész vezetésével dolgozó bizottság munkájába, amelyben

azt firtatják, történt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok között.

Erre a bizottság eddig nem talált bizonyítékokat, Trump azon korábbi munkatársait, akiket elítéltek, más – elsősorban korábbi gazdasági bűncselekményeik – miatt vontak felelősségre.

fotó: pixabay.com

A The New York Times nem írt arról, hogy milyen következtetésekre juthattak az FBI nyomozásai. A cikkre Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő azonnal reagált, “abszurdnak” nevezte a lap állításait.

“James Comeyt azért menesztették, mert kegyvesztett pártkatona volt, akkori helyettesét, Andrew McCabe-et pedig, aki közismert hazudozó, az FBI rúgta ki”

– hangsúlyozta. Leszögezte egyúttal Trump elődjére utalva: “Barack Obama elnökkel ellentétben, aki hagyta, hogy Oroszország és más külföldi ellenfeleink erőszakoskodjanak Amerikával, Trump elnök kemény Oroszországgal”.

Kapcsolódó cikkek