„Ha bebizonyosodik a vegyi támadás, Washington konzultációkat kezd”

„Ha bebizonyosodik a vegyi támadás, Washington konzultációkat kezd”

Ha kétségtelen bizonyítást nyer, hogy Szíria a vegyi fegyverek bevetésével átlépte a tiltott határt, akkor Washington konzultációkat kezd szövetségeseivel.

A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő rámutatott, hogy Szíriában a vegyi fegyverek az Aszad-rendszer birtokában vannak, így az ilyen eszközökkel elkövetett támadásoknak tőle kellett kiindulnia.

John McCain republikánus csütörtökön kijelentette, hogy a szíriai rezsim átlépte a “vörös vonalat”, John Kerry külügyminiszter pedig azt állította, hogy Damaszkusz két alkalommal is bevetette a vegyi fegyvert.

Egy, a The Washington Post című újságnak csütörtökön név nélkül nyilatkozó védelmi minisztériumi tisztségviselő rámutatott, hogy az Obama-kormány minden kétséget kizáró bizonyítékokat kíván beszerezni a szíriai vegyi támadásokkal kapcsolatban, mert nem akar ugyanabba a hibába esni, mint a Bush-kabinet.

George W. Bush 2003-ban azzal az indokkal támadta meg Szaddám Huszein rendszerét, hogy az tömegpusztító fegyverrel rendelkezik, ám az erre vonatkozó információk utóbb megalapozatlannak bizonyultak.