amerikaiak, forrás: pixabay.com

Amerikai választások: a republikánusok előnyét jelzik

Amerikai választások: a republikánusok előnyét jelzik

Több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi az amerikai félidős képviselőházi választásokon, viszont a szenátusi helyekért folyó versenyben a demokratáknak sikerült elhódítaniuk egy mandátumot a jobboldaltól a közép-európai idő szerint szerda déli adatok szerint.

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött. A CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió is a jelen állás szerint 48-48 szenátori helyet tart biztosítottnak a két pártnak a felsőházban, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell.

A demokraták az eddigi eredmények szerint elhódítottak egy kulcsfontosságú szenátori helyet a republikánusoktól. Ez Pennsylvaniában történt, ahol a demokrata párti John Fetterman legyőzte republikánus Mehmet Ozt.

A CNN szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 198-at nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 178 képviselője jutott be eddig az alsóházba. A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A CNN szerint a republikánusok 9 olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, a demokraták 3 republikánus képviselő helyét vehetik át a jelenlegi állás szerint. A Fox News 199 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 172 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 64 versengés eredménye még kérdéses. A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 188 demokrata képviselő jutott be közép-európai idő szerint szerda délig az alsóházba.

Kapcsolódó cikkek