Obama és Abe közösen lép fel Phenjannal szemben

Obama és Abe közösen lép fel Phenjannal szemben

Abe Sindzo és Barack ObamaAbe Sindzo és Barack Obama

Az országaik közötti gazdasági és biztonsági kapcsolatok további megerősítésében, valamint az Észak-Korea elleni közös fellépésben állapodott meg pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök és Abe Sindzo japán miniszterelnök.

Obama kijelentette, hogy az amerikai-japán szövetség az Egyesült Államok ázsiai és csendes-óceáni erőfeszítéseinek “központi alapja”. Leszögezte, Tokió továbbra is biztos lehet abban, hogy Washington minden vonatkozásban erős partnere marad.

Abe kijelentette, Japán, mint ahogy mindig, továbbra is nyugalommal fogja kezelni a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeteinek ügyét. Hangsúlyozta, az amerikai-japán szövetség stabilizáló erőt jelent a térségben, amelyben az utóbbi években felerősödtek az aggodalmak, hogy a területi vita nem tervezett katonai összeütközéshez vezet.

A japán miniszterelnök megerősítette, az amerikai elnökkel Észak-Korea elleni további szankciókról, valamint az ENSZ-ben történő együttműködésről is beszéltek. Phenjan a közelmúltban a nemzetközi figyelmeztetések ellenére újabb nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre.

Abe az ötödik japán miniszterelnök, akivel Obama elnökségének bő négy éve alatt találkozott.