fotó: pixabay.com

Nagyon rájár a rúd a maffiára

Nagyon rájár a rúd a maffiára

Az olasz maffia calabriai ága, a hírhedt 'Ndrangheta kilencven feltételezett tagját vették őrizetbe összehangolt műveletek keretében Európában és Dél-Amerikában. A hírt szerdán jelentette be az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve, az Eurojust.

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a Pollino fedőnevű, 2016-ban indított akció keretében Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, illetve több dél-amerikai államban is házkutatásokat tartottak, rajtaütéseket hajtottak végre.

Fred Westerbeke holland főügyész arról számolt be, hogy a rendőrök nagyjából kétmillió eurót, közel négy tonna kokaint és 140 kilogramm ecstayst, továbbá autókat és egyéb tárgyakat foglaltak le.

Összesen 84 embert vettek őrizetbe.

Olaszországban 41-et, Németországban 21-et, Belgiumban 14-et, Hollandiában ötöt, Luxemburgban kettőt, Suriname-ban egyet.

Az őrizetbe vetteket egyebek mellett bűnszervezetben való részvétellel, drogcsempészettel, pénzmosással, megvesztegetéssel, valamint erőszakos bűncselekményekkel gyanúsítják. A németországi rajtaütésekben a szövetségi bűnügyi hivatal 240 munkatársát és a rendőrség 200 emberét, köztük terrorelhárító egységeket mozgósítottak, munkájukat az érintett tartományok több száz rendőre támogatja.

“Világos üzenetet küldtünk az európai szervezett bűnözői csoportoknak. Nem csak ők képesek határokon átívelő működésre, hanem a hatóságok is”

– mondta a Eurojust egyik magas rangú vezetője, Filippo Spiezia.

Wil van Gemert, az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy a történtek a nemzetközi együttműködés fontosságát mutatják, és közölte, hogy a most begyűjtött adatok újabb nyomozásokhoz fognak vezetni.

Federico Cafiero De Raho olasz maffiaellenes főügyész ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez az akció nem okozott jelentős károkat a ‘Ndrangheta számára,

ezreket kellene letartóztatni és eurómilliárdokat lefoglalni.

A ‘Ndrangheta az utóbbi években Olaszország legerősebb bűnszervezete lett, meghatározó szerepe van a nemzetközi kokainkereskedelemben.

Kapcsolódó cikkek