forrás: pixabay.com

Menekült gyermekek millióit kell megóvni a koronavírustól

Menekült gyermekek millióit kell megóvni a koronavírustól

A koronavírus-világjárvány több millió menekült gyermek jövőjét fenyegeti. Erre hívta fel a figyelmet csütörtökön közzétett jelentésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A jelentés hangsúlyozta, miközben a pandémia előtt a menekült gyerekek kétszer gyakrabban nem jártak iskolába, mint hasonló korú társaik, ez a tendencia tovább romolhat. Sokan képtelenek lesznek folytatni tanulmányaikat az iskolák bezárása, a tanulmányi kiadások fedezésének képtelensége, illetve a megfelelő technológiákhoz való hozzáférés hiánya miatt. Mások dolgozni kényszerülhetnek, hogy támogassák nélkülöző családjukat – állt a beszámolóban. Az UNHCR szerint a nemzetközi közösség azonnali és határozott fellépésére van szükség a járvány hatásainak kivédéséhez.

“A világon élő menekült gyermekek fele már így is kimaradt az iskolából”

– mutatott rá Filippo Grandi menekültügyi főbiztos.

“Azután, amit ki kellett bírniuk, nem foszthatjuk meg őket jövőjüktől azzal, hogy megtagadjuk tőlük az oktatást”

– tette hozzá.

“A járvány jelentette hatalmas kihívások ellenére lehetőségünk van arra, hogy a menekülteknek és az őket befogadó közösségeknek juttatott nagyobb nemzetközi támogatással megvédjük azokat a fontos eredményeket, amelyeket az elmúlt években a menekült gyermekek oktatása terén elértünk”

– vélekedett Grandi.

A menekültgyermekek több mint felének otthont adó 12 országból származó 2019-es adatok szerint a kiskorúak 77 százaléka járt általános iskolába, míg középiskolába csupán a fiatalok 31 százaléka iratkozott be. A felsőoktatásban a megfelelő korosztály mindössze 3 százaléka van jelen a menekültek körében. Bár ezek az arányok messze a globális átlag alatt vannak, a statisztikák javulást mutatnak: 2019-ben 2 százalékkal több menekült fiatal iratkozott be középiskolába, mint korábban, ami több tízezer új tanulót jelent.

Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt semmivé válhatnak az eddigi eredmények. A helyzet különösen a menekült lányok esetében ijesztő, akik fele olyan valószínűséggel kerülnek középiskolába, mint fiútársaik. A menekültügyi főbiztosság adataiból kiindulva a Malala Alapítvány úgy becsülte, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt a menekült lányok fele nem tér vissza a középiskolába az idei tanévben.

A konfliktusövezetekben élő menekült gyerekek oktatását a járvány mellett az iskolák elleni támadások is nehezítik. A Száhel-övezetben az erőszak több mint 2500 iskola bezárásához vezetett, ami 350 ezer tanulót érint.

Kapcsolódó cikkek