Megérkeztek a magyar zarándokok

Megérkeztek a magyar zarándokok

VatikánHáromszáz magyar zarándok érkezett vonattal és autóbusszal Rómába. II. János Pál boldoggá avatására szombat este szentmisével készülnek a városközpontban levő Santa Maria degli Angeli templomban.

“Az egész országból jöttünk. A boldoggá avatáson jelen lesz Győr, Pilis, Mosonmagyaróvár, Komárom, Nyíregyháza, Kecskemét, Baja, Eger, Miskolc, Budakalász, Hercegszántó, Tiszaföld, Rábacsanak, Szekszárd, Siófok, Székesfehérvár, Baja, Vecsés, Sasvár…”- sorolták az MTI-nek a magyarok, akiket a Rómát áztató eső sem riasztott el. “A zarándok vállalja a nehézségeket is, II. János Pál megérdemli!”- mondták.

II. János Pál pápa

II. János Pál pápa

Szervezett csoportban érkezett a háromszáz magyar Rómába. A legfiatalabb tizennégy éves, a legidősebb kilencvenkettő. Seregély László egri érsek vezeti a csoportot, amelyet elkísért a zarándoklatot támogató egri Szent István katolikus rádió igazgatója, Szarvas István atya is.

“Fogadalomból jöttem. Márciusban szívműtétem volt, és azt fogadtam, hogy ha hazamehetek, eljövök Rómába. Itt vagyok, és hiába a nehéz út és a rossz idő, érzem, hogy menni fog, a Jóisten vigyáz rám”- mondta Kacsó András Pilisről.

“Negyedik gyermekemet 1978 októberében kereszteltük, II. János Pál pápává választásakor. Családommal elmentünk legelső lengyelországi látogatására, részt vettünk mindkét magyarországi látogatásán, itt voltunk Rómában Batthyányi-Strattmann László boldoggá avatásán és most is eljöttünk”- mondta egy miskolci hittantanárnő.

Egy budakalászi házaspárnak a gyermekei fizették be a római utat a boldoggá avatásra. “A hatvanadik születésnapunkra kaptuk tőlük ajándékba, és mivel 2011-ben II. János Pálhoz kell imádkozni gyermekáldásért, a még gyermektelen lányomért fogunk imádkozni” – mondták.  

“Ezer magyar jött Rómába Apor Vilmos 1997-es boldoggá avatására, nyolcezer a kétezres szent évben, több mint kétezren Battyhányi-Strattmann László boldoggá avatására 2003-ban. A mostani háromszáz kevésnek tűnik, de sokat nyomott a latba a gazdasági válság és az is, hogy a boldoggá avatás időpontját csak januárban jelentették be. Az olaszok is versenyt futottak az idővel a szervezésben. Sokakat azok a megtévesztő hírek tartottak távol, hogy Róma és a Szent Péter bazilika megközelíthetetlen lesz, ez természetesen nem így van”- mondta a zarándokutat szervező Madari Gyula, a Makrovilág Zarándokutazási iroda igazgatója. A magyar zarándokok vasárnap reggel már öt órakor a Szent Péter téren lesznek, a szentmise után leróják kegyeletüket II. János Pál koporsójánál, és hétfőn indulnak vissza.