„Magyarország mindig az alacsony adózás híve lesz”

„Magyarország mindig az alacsony adózás híve lesz”

Orbán ViktorOrbán ViktorMagyarország nem akarja, hogy az adórendszereket európai szinten harmonizálják. Ezt mondta a miniszterelnök azon a sajtótájékoztatón Dublinban, amelyet Enda Kenny ír kormányfővel folytatott szerdai tárgyalása után tartott. 

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, az alacsony adók versenyt generálnak, és az Európai Unió gazdaságának szüksége van erre a belső versenyre. “Nagy szimpátiával és elismeréssel követjük azt a küzdelmet, amelyet Írország folytat a gazdasága rendbe tétele érdekében”. A megbeszélésen Horvátország EU-csatlakozása is téma volt. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, még június vége előtt szeretnék befejezni a horvátokkal a tárgyalást. Ez lehetséges, hogy ha megvan a politikai akarat, ezért arra kéri a tagállamok miniszterelnökeit, hogy támogassák ezt a célt.

A kormányfő úgy fogalmazott, “nagy küzdelmet folytat” azért, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács között létrejöjjön egy megállapodás a gazdasági kormányzás alapját adó hat jogszabályról. Az EP-től több, mint kétezer módosító indítványt kapott, és bonyolult kompromisszumokat kell kötni, hogy a megállapodás, illetve a törvények megszülessenek. Ezért – mint mondta – arra kérte ír kollégáját, támogassa őt ezeken a tárgyalásokon és Enda Kenny biztosította is támogatásáról Orbán Viktort.