illusztráció

Zsebpénzt is kapnak a külföldre utazó diákok

Zsebpénzt is kapnak a külföldre utazó diákok

Nemcsak a nyelvi kurzusok tandíját, a diákok szállását, valamint utazását finanszírozza a kormány, még zsebpénzt is ad a 9. és 11. osztályos tanulóknak a kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokon. Erről beszélt Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzet újságírójának. Az utazások előtt nem kell szintfelmérőt írni, jelentkezni pedig a tanév során folyamatosan lehet.

A napilap keddi számában megjelent cikk szerint ezerkétszáz külföldi nyelviskolával, illetve képzőhellyel vette fel a kapcsolatot a Tempus Közalapítvány a középiskolások ingyenes külföldi tanulmányútjai kapcsán. Ebből ötszáz az Egyesült Királyságban, további ötszáz helyszín pedig Németországban van. A 2019/20-as tanévtől minden nyári szünetben elutazhatnak a két kijelölt évfolyam diákjai az általuk elsőként tanult idegen nyelvet anyanyelvi környezetben gyakorolni. A célországok között az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Franciaország, Málta, Írország és Kína szerepel. A kormány évente 140 ezer résztvevővel számol, ha minden jogosult jelentkezik a kurzusokra.

Bartos Mónika elárulta, hogy május 1-jei kinevezése óta több szinten és különböző formában dolgoznak a program előkészítésén. A megvalósítást segítő szakmai munkacsoport számos alkalommal ülésezett már, és igen széles körű egyeztetésekbe kezdtek.

Mint mondta, az a céljuk, hogy az érintett korosztályból lehetőleg mindenki élhessen a lehetőséggel, és senki ne maradjon le az utazásról anyagi okok miatt. A 2020-as költségvetésben 35 milliárd forint áll rendelkezésre az utazások lebonyolítására, de ez az előirányzat felülről nyitott, tehát ha ennél a keretnél nagyobb a felmerülő igény, akkor növelni fogják a forrásokat.

Elmondta, ez az első kormány, amely segíti a fiatalok nyelvtanulását, és több százezer forintos anyagi terhet vesz le a szülőkről azzal, hogy ingyenessé tette az első sikeres nyelvvizsgát, illetve bevezeti a középiskolásoknak a kétszer kéthetes, ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat.

“És ne felejtsük el azt sem, hogy ősztől a nyelvtanulásra is felhasználható lesz a diákhitel, akár kamatmentesen”

– fűzte hozzá Bartos Mónika.

Kapcsolódó cikkek