Ünnepélyes tanévnyitót tartott a beregszászi magyar főiskola

Ünnepélyes tanévnyitót tartott a beregszászi magyar főiskola

Több mint 400 első évfolyamos hallgató ünnepélyes diákká avatásával nyitotta meg az új tanévet a 25 éves II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola pénteken Beregszászon.

A beregszászi református templomban tartott ünnepségen Csernicskó István, a főiskola rektora ismertette a felsőoktatási intézmény legutóbbi évben elért eredményeit, és vázolta az új tanévre kitűzött céljait. A főiskola egyre népszerűbb a kárpátaljai fiatalok, fejlődése pedig a magyar kormányzati támogatásnak köszönhetően töretlen.

“Amíg a tavalyi felvételi időszakban 1181 jelentkezést regisztráltak, addig 2021-ben 1390-et”

– állapította meg Csernicskó István.

Az első évfolyamos hallgatók száma 2020-hoz képest 393-ról 415-re nőtt, a különböző alap- és mesterfokú képzésekben résztvevő hallgatók összlétszáma pedig 987 fő. Számukra 225 kollégiumi férőhely áll rendelkezésre az egy évvel korábbi 137 helyett.
Csernicskó István elmondta, hogy küzdelmes negyed évszázad áll a főiskola mögött és az idei tanév is hasonlóan küzdelmes lesz, de “legalább annyira eredményes, mint az elmúlt 25 évünk volt”. A rektor szavai szerint bizakodásra ad okot, hogy egyre többen választják a főiskolát, hogy

“a szülők, a fiatalok úgy tekintenek a főiskolára, mint olyan helyre, ahol meg lehet alapozni a jövőt”.

Orosz Ildikó, a a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke az MTI tudósítójának kifejtette, hogy az intézmény alulról szerveződött, létrejöttét e helyi közösség, annak vezetői igényelték. A főiskola túlélt gazdasági és politikai szempontból is nehéz éveket, de talpon maradt.

A tanévnyitó ünnepségen átadták a beregszászi főiskola által alapított Rákóczi-díjat, amelyet évente egy-egy külföldi és kárpátaljai személynek ítélnek oda a főiskola fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységükért.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola legmagasabb kitüntetését idén Misovicz Tibor, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány titkára, illetve Herczog György, a kárpátaljai megyei oktatási és tudományos főosztály korábbi vezetője kapta.

Kapcsolódó cikkek