illusztráció, fotó: pixabay.com

Szijjártó Péter: magyar vállalatok modernizálhatnak stratégiai ágazatokat Üzbegisztánban

Szijjártó Péter: magyar vállalatok modernizálhatnak stratégiai ágazatokat Üzbegisztánban

Kilencvenöt megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány kedden Taskentben, és ezek alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak itt Üzbegisztánban. Erről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter.

Az OTP a legnagyobb magyar bankként, itt az első külföldi bankként kapja meg azt a lehetőséget, hogy részt vegyen az üzbég bankrendszer privatizációjában.

“Az erről folyó tárgyalások előrehaladott állapotban vannak”

– mondta a miniszter.

Az üzbég nukleárisenergia-termelés növelésében is jelentős magyar szerepvállalás várható. Üzbegisztán a világ hetedik legnagyobb uránkitermelőjeként egy újabb atomerőművet épít, amelyet ugyanúgy az évtized végére tervez befejezni, mint Magyarország a Paks II. projektet.

Itt egy magyar szabadalom alapján tervezik meg az új atomerőmű hűtőrendszerét”

– fejtette ki Szijjártó Péter.

A felsőoktatás modernizálása terén a debreceni egyetem megállapodott az üzbég vezetéssel egy campus ottani létrehozásáról, a magyar agráregyetem pedig az üzbég mezőgazdasági felsőoktatás tudományos átalakításában és modernizálásában vesz részt. Ezzel párhuzamosan az Eximbank százmillió dolláros hitelkeretet biztosít a magyar-üzbég kapcsolatok fejlesztésére.

Kapcsolódó cikkek