Orbán Viktor miniszterelnök (középen) részt vesz a londoni NATO-csúcson 2019. december 4-én, fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Orbán Viktor: ez közép-európai sikernek is tekinthető

Orbán Viktor: ez közép-európai sikernek is tekinthető

A NATO először mondta ki, hogy a délről érkező tömeges migráció biztonsági kihívást jelent, és a szövetségnek foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel. Erről beszélt a miniszterelnök a szerdai londoni NATO-csúcs után a közmédiának.

Orbán Viktor elmondta, Magyarország számára mindig is fontos volt, a hogy nyugati katonai szövetséghez tartozzon, ezért 1999-ben csatlakozott.Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a csatlakozási dokumentumot ő írhatta alá. Kiemelte,

a NATO-tagság fontos identitási elem politikai közösségének is, hiszen a keresztény nemzeti erők voltak, amelyek bevitték az országot a NATO-ba első kormányuk idején.

“Az azóta eltelt időben új kihívások is megjelentek a világban. Az egyik a tömeges migráció, és az annak nyomán fellépő biztonsági kockázatok, mint a terrorizmus”

– tette hozzá a miniszterelnök, majd kifejtette, a NATO korábban elfogadta, hogy van egy ilyen fenyegetés, de nem sorolta a legfontosabb kihívások közé.

“Ez most megváltozott”

– emelte ki.

Orbán Viktor miniszterelnök (jobbról) részt vesz a londoni NATO-csúcson 2019. december 4-én, fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Orbán Viktor nagy fejlődésnek, komoly előrelépésnek nevezte, hogy a szövetség elismerte, a délről érkező tömeges migrációval a NATO-nak is foglalkoznia kell.

“Ebben sokévnyi komoly munkája van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és a magyar külügynek is”

– közölte.

Azt mondta, közép-európai sikernek is tekinthető, hiszen “mi szorgalmaztuk”, hogy a NATO fordítsa figyelmét a migráció és azzal összefüggő terrorizmus felé.

“Ennek nyomán a szövetség több eszközt, több pénzt fog mozgósítani a migráció és az annak nyomán fellépő terrorizmussal szemben”

– mondta a magyar kormányfő.

Kapcsolódó cikkek