Német lapok Orbán Viktor és Helmut Kohl tervezett találkozójáról

Német lapok Orbán Viktor és Helmut Kohl tervezett találkozójáról

A német sajtó kedden ismét Orbán Viktor miniszterelnök és Helmut Kohl volt német kancellár tervezett találkozójával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Csatár címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor és Helmut Kohl is a labdarúgás barátja, és a magyar kormányfő látogatása a volt német kancellárnál “tartalmaz egy politikai üzenetet”. Kifejtette, hogy mindketten tettek kritikus kijelentéseket a jelenlegi kancellár, Angela Merkel menekültpolitikájával szemben, és az üzenetet éppen ezek a kijelentések jelentik. Megjegyezte: “kétségtelen, hogy mindketten, Kohl és Orbán is ismerik a taktikai szabálytalanság jelentőségét a labdarúgásban és a politikában”.

A FAZ egy másik, Igaz barátok című írásában a szerző, Jürgen Kaube kiemelte, hogy Orbán Viktor fogadása és a 2014-es Kohl-kötet magyar kiadásához írt előszó a volt kancellár Angela Merkel elleni “bosszújának” tűnhet, de a szöveg alaposabb tanulmányozása alapján megállapítható, hogy Kohl nem Merkelre “nyit össztüzet”, és nincs szó “politikai bombáról”, amely a jelenlegi kancellár ellen irányul.

A többi között hozzátette: aki odafigyelt Orbán Viktor utóbbi hónapokban tett kijelentéseire, indokoltan kételkedhet abban, hogy az előszó tartalmát illetően egyetértés van a volt kancellár és a magyar miniszterelnök között, hiszen nem tűnik úgy, mintha Orbán Viktor azt gondolná, hogy ” – amint Helmut Kohl írja – +a visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodásba nem megoldás+ Európa számára”.

A Die Welt című konzervatív lap Képmutatás Keleten címmel közölte Marko Martin német író esszéjét, amely szerint a kelet-európaiak “hidegszívűsége a menekültekkel szemben keresztényietlen és korszerűtlen”. Kifejtette, Orbán Viktor várhatóan tanújelét adja majd ennek Helmut Kohlnál vendégeskedve, s a tőle megszokott “retorikai duplacsavarral” előadja majd, hogy csekély számú szíriai menekült befogadása is veszélyes, mert “az +idegenek+ szerkezetileg és szellemileg túlterhelik” a társadalmat.

A szerző a többi között kiemelte, hogy ennek az érvrendszernek az egyik “komponistája”, a “Kreml KGB-s” ura, és a menekültekkel szembeni megvető, “újpogány” megjegyzések azt mutatják, hogy “alig maradt valami 1989 szellemiségéből”.

A liberális Süddeutsche Zeitung Oggersheimi terefere címmel közölte Stefan Braun írását, aki kiemelte, hogy a menekültkérdés körüli, továbbra is feszült hangulat miatt naivitás lenne azt gondolni, hogy a találkozó csupán “magánügy”, így a volt kancellár oggersheimi otthonában az asztalnál “legalább lélekben ott ül majd egy harmadik személy”, Angela Merkel.

A Kohl-kötet magyar kiadásához írt előszóval kapcsolatban hozzátette: “aki szeretné, és Orbán egész biztosan szeretné, az kiolvashat Kohl szavaiból egy igen durva támadást a kancellár ellen”, de a szöveget “máshogy is lehet olvasni”. A nemzetállami gondolkodásra vonatkozó szövegrésszel kapcsolatban hozzátette: ezt úgy is lehet értelmezni, hogy Kohl felszólítja Orbánt arra, hogy Berlinnel, és ne Berlin ellenében keressen utat.

Kiemelte: az előszó azzal zárul, hogy Európa akkor oldhatja meg gondjait, ha mindenki ugyanabba az irányba húzza a szekeret, és nem feledkezik meg a közös alapelvekről és gyökerekről, ami legalább annyira vonatkozik Orbán Viktorra, mint Angela Merkelre.

Az ARD országos közszolgálati televízió a tagesschau.de című hírportálján A találkozó Orbánnal oldalvágás Merkelnek? címmel közölte Alex Krämer írását, aki kiemelte: kérdés, hogy a magyar kormányfő fogadása vajon egy “utolsó oldalvágás-e” a nyilvánosságban ritkán szereplő, súlyos beteg kancellár részéről egykori pártfogoltja, Angela Merkel ellen. A többi között hozzátette: a spekuláció a találkozó után is folytatódik majd, mert a felek nem tesznek nyilatkozatot és nem tartanak sajtótájékoztatót.

http://www.tagesschau.de/inland/kohl-orban-101.html

A ZDF országos közszolgálati televízió heute.de című hírportálja Orbán Kohlnál – egy teljesen privát látogatás? címmel közölte Bernd Mosebach írását, aki hangsúlyozta, hogy “semmi sem magánjellegű ebben a találkozásban”, és az esemény inkább támadás Angela Merkel ellen. A többi között kifejtette: kérdés, hogy “valóban ezt akarta-e Helmut Kohl”, aki súlyos beteg, és felesége, illetve a Bild című lap vezetője útján jelenik meg a nyilvánosságban, így a találkozó körül “sok minden spekuláció marad”. Megjegyezte: a kancellár ugyan részt vesz a politikai életben, de már régen a történelmi múlthoz tartoznak azok az idők, amikor főszerepet játszott.

http://www.heute.de/ungarns-regierungschef-orban-besucht-altkanzler-kohl-43146926.html