Nekünk a kölcsön, az IMF-nek más megállapodás nem kell

Nekünk a kölcsön, az IMF-nek más megállapodás nem kell

Gerry RiceA Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap között a készenléti megállapodásról (SBA) folytatott tárgyalások fel lettek függesztve. A hírt Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója jelentette be csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján.

“2012 elején olyan intézkedésekről tárgyaltunk a magyar kormánnyal, amelyeket egy készenléti megállapodás támogatott volna meg, amit a kormány elővigyázatosságiként szándékozott volna kezelni. Amint azt utóbbi hetekben közöltük, ezek a tárgyalások fel lettek függesztve” – jelentette ki Rice, Orbán Viktor miniszterelnöknek az IMF-fel folyatott tárgyalásokra vonatkozó kijelentésére reagálva.  

Orbán Viktor szerdán Brüsszelben kijelentette, az IMF nemet mondott a rugalmas hitelkeretre (flexible credit line, FCL) előterjesztett magyar igényre. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kölcsönt akar az IMF-től, mert arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát, az IMF azonban – mondta – mindenképpen kölcsönt akart folyósítani.