Magyar zöldség a moszkvai konyhákban

Magyar zöldség a moszkvai konyhákban

Orosz nő nézi a zöldség kínálatot

Moszkva július elején a hasmenésjárvány miatt tiltotta be az EU-ból érkező zöldségek importját. Ugyancsak hétfőtől az Olaszországból érkező zöldségek importjának felújítását is engedélyezték. A szükséges vizsgálatokat a származási országok akkreditált laboratóriumainak kell elvégezni, és ezek adják ki a szükséges igazolásokat is.

Oroszország június végén a Spanyolországból és Németországból érkező zöldségek behozatalát tiltotta be a hasmenésjárvány miatt, majd a tilalmat július 2-án kiterjesztette az EU minden tagállamára. Az export felújításához feltételként azt szabta meg a július eleji orosz-EU csúcson – s erről később részletes gyakorlati megállapodás született, hogy minden szállítmányt lássanak el a szállító országok biztonsági garanciákkal, egyebek között laboratóriumi vizsgálati leletekkel, és adják meg az orosz félnek az e célra illetékesnek tekintett laborok listáját.

Orosz piac

Az engedélyt elsőként Hollandia, a legnagyobb európai szállító, és Belgium kapta meg június 28-án, majd később Spanyolország,  Dánia, Csehország, Görögország, Franciaország, és legutóbb, július 19-én Lengyelország nyerte el. Oroszország tiszti főorvosa, Gennagyij Onyiscsenko az első négy országnak kiadott engedélyt követően bejelentette, hogy további nyolc országtól kapta már meg a hivatal a szükséges adatokat.

Ezek között említette Magyarországot is, amely a pénteki bejelentés szerint az EU-tagállamok közül kilencedikként kapta meg a zöldségexport felújítására vonatkozó engedélyt.