Ma este kiderül, mit gondol az elnök az Egyesült Államokról

Ma este kiderül, mit gondol az elnök az Egyesült Államokról

Donald Trump amerikai elnök kedden este, helyi idő szerint kilenc órakor mondja el első elnöki beszédét az Unió állapotáról a Kongresszusban.

Az Unió állapotáról szóló beszéd mindig is az amerikai politika egyik méltóságteljes eseménye volt. Az elnök ilyenkor a kongresszus két háza előtt számol be a választott politikusoknak és a nemzetnek az ország helyzetéről és várható politikája főbb elemeiről. Az ünnepélyes eseményen a képviselők és a szenátorok mellett jelen lesznek a kormányzat tagjai, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelső bíróság bírái és az amerikai közélet tekintélyes személyiségei.

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer azt ígérte, hogy Trump elnök üzenete a Kongresszushoz és a nemzethez “az amerikai szellemiség megújításáról” szól majd, Kellyanne Conway, a Fehér Ház tanácsadója pedig a Fox televízióban azt fejtegette, hogy az elnöki beszéd nem lesz unalmas, “mert Donald Trump nem unalmas”. 

A beszédet, mint ahogyan a beiktatási beszédet is, Stephen Miller írja, de – a Fehér Ház közlése szerint – más hangnemű lesz mint a január 20-i beiktatáson elmondott volt. A beiktatási beszédben ugyanis Amerika hanyatlását emelte ki az elnök, míg az Unió állapotáról szólva – kormányzata eredményeit és terveit hangsúlyozva -, kifejezetten optimista lesz. 

Donald Trump várhatóan felsorolja elnöksége eddigi negyven napjának eredményeit, és cselekvést ígér majd: munkahelyteremtést, nagyszabású adóreformot, adócsökkentést a középosztálynak és a vállalkozásoknak, az egészségbiztosítás új rendszerének kidolgozását, erősebben védett határokat, az érvényben lévő törvények következetes betartatását, és általában felvázolja majd a jövő évre tervezett gazdasági és társadalmi reformokat, nem hagyva ki a külpolitikai elképzeléseket sem.

 A mindenkori elnöki beszédre hagyományosan válaszol az ellenzékben lévő párt képviselője. Ez alkalommal azonban nem egy, hanem két demokrata párti politikus mond majd “válaszbeszédet”: Kentucky állam volt kormányzója, Steve Beshear és egy bevándorlási aktivista, Astrid Silva, aki spanyolul beszél majd.