Kiemelkedően sikeres félévet zártunk

Kiemelkedően sikeres félévet zártunk

Tapsoló emberek

Mindemellett elévülhetetlen érdemeket szerzett az európai gazdaság megerősítésében, az integráció mélyítésében és egy biztonságosabb Európa megteremtésében. A magyar elnökség célkitűzéseinek döntő többségét teljesítette, az év közben fellépő rendkívüli helyzetekre pedig határozottan reagált. Az elnökségi csapat fáradhatatlan munkájának eredményeként Európa elismeréssel tekint Magyarországra.

Orbán Viktor

Orbán Viktor

Ma éjfélkor adja át Magyarország Lengyelországnak az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját. Mint ahogyan az elmúlt napokban az európai csúcsvezetők, többek között Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is többször megerősítették, a magyar soros elnökség rendkívüli teljesítményt nyújtott az elmúlt hat hónapban. 

Történelmi siker, hogy megszületett az első uniós szintű roma keretstratégia, a tagállamok elfogadták a Duna-stratégiát, Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárásával és a csatlakozási dátum megjelölésével pedig új lendületet kap a Nyugat-Balkán integrációja. A tagállamok vezetői szintén megerősítették, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit. Az európai gazdasági kormányzás kérdésében küszöbön áll a megállapodás megszületése, s az európai költségvetési fegyelem erősítése céljából elindult az első Európai Szemeszter. A tagállamok elhatározása, miszerint 2014-re létrehozzák az egységes energiapiacot, jelentősen erősíti egész Európa energiabiztonságát. Az elmúlt félévben mindezek mellett Magyarország szempontjából kedvező döntések születtek a Közös Agrárpolitika és a kohéziós politika területén. 

Donald Tusk

Donald Tusk , lengyel  miniszterelnök

Az elmúlt hat hónapban a magyar soros elnökség határozottan reagált a váratlan, rendkívüli helyzetekre is, így az észak-afrikai eseményekre és annak következtében kialakult migrációs és menekülthullámra, a japán nukleáris katasztrófa következményeire. A magyar kormány az elmúlt félévben parlament-barát elnökséget folytatott, mely tényt az egyes európai politikusok pártállásra való tekintet nélkül elismernek. A magyar soros elnökség révén elért eredmények erősebbé tették egész Európát, Magyarország pedig komoly tapasztalatot szerzett a félév során. A magyar elnökségi csapat, a diplomaták és kormányzati tisztviselők kitartó és fáradhatatlan munkájának eredményeként Európa elismeréssel tekint Magyarországra.