Erdélybe indulnak a gyermekmentők

Ismét székelyföldi gyógyító körútra indul a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes csoportja: május 8. és 13. között 32 orvos és egészségügyi szakember végez szűréseket és kezeléseket. Ezt közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a szervezet.

A csoport tagjai Csíkszeredába, Székelyudvarhelyre, Csíkszentmártonba, Csíkkozmásra, Csíkszentmihályra, Kászonaltízbe, Gyimesbükkre, Tusnádra, Sepsibükkszádra és Oklándra mennek el. A felkeresett településeken iskolákban, óvodákban és egyéb gyermeknevelési intézményekben, valamint a megyei kórházban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket ugyanakkor gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, szakmai továbbképzéssel is segítik. A csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, gyermek fül-orr-gégészek, gyermekszemész, fogorvosok, gyermekimmunológus, szülész-nőgyógyász, gyermekurológus, ortopéd műszerész mester, mentőápolók és szakorvosjelöltek vesznek részt. Székelyföldre viszik a szolgálat mobil fogorvosi rendelőjét és nőgyógyászati szűrések elvégzésére kialakított kamionját is.

A gyermekmentő szolgálat önkéntesei 2015-ben két erdélyi úton több mint 10 ezer szűrővizsgálatot végeztek, amelyek eredményeként 40 gyermek magyarországi műtétjére és gyógykezelésére került sor és 54 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. A mobil fogorvosi rendelőben Erdélyben csaknem 2500 szűrést és szaktanácsadást, valamint 270 fogászati kezelést, a nőgyógyászati rendelővé alakított kamionban pedig több mint 700 szűrést végeztek. Az csoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson, amelyet Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupának neveztek el. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a gyermekmentő szolgálat vendégül látja a városligeti gyermeknapon.