Elhibázott a kvótarendszer koncepciója

Elhibázott a kvótarendszer koncepciója

Szijjártó PéterSzijjártó PéterA külgazdasági és külügyminiszter szerint a kvótarendszer elhibázott koncepció, amely csak még mélyebbre visz a bevándorlási válságban, ahelyett, hogy a megoldáshoz vezetne.

Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette, teljesen új helyzet állt elő ahhoz képest, amikor néhány hete az EU és Törökország közötti megállapodásról vitáztak, ugyanis a nyugat-balkáni országok lezárták zöldhatáraikat az illegális határátlépők előtt. Törökországgal együtt kell működni a válság kezelésében, de nem csak ezzel az országgal kell kooperálni – magyarázta. Úgy vélte, a pénzügyi forrásokat úgy kell elosztani, hogy a nyugat-balkáni országok az egyre növekvő nyomás ellenére is betarthassák a szabályokat, Görögország is megfeleljen az előírásoknak, továbbá segíteni kell Törökországot, Jordániát, Libanont és a kurd régiót, mivel ott több millió menekült van. Az átfogó megállapodás Törökországgal viszont aktualitását vesztette a nyugat-balkáni útvonal megszüntetésével – mutatott rá.

A külügyminiszter a kvótákkal kapcsolatban kijelentette: Európa felelőssége nem abban áll, hogy idehozzák az embereket és európai életet adjanak nekik, hanem abban kell segíteni, hogy mielőbb visszakapják a régi életüket, és ehhez minél közelebb kell maradniuk az otthonukhoz, hogy a konfliktusok rendeződésével hazatérhessenek.

A kvótákról folytatott diskurzust azonban mindig meghívásként értelmezik azok, akik azon gondolkodnak, hogy idejöjjenek-e, és bátorítást jelent az embercsempészeknek – vélekedett. Mint mondta, joggal lehet attól is tartani, hogy ha arról beszélnek, önkéntes kvóta keretében százezreket hoznának Európába, akkor “lehet, hogy már megint valaki a szolidaritás hamis álcája mögé bújva felveti”, hogy kötelező jelleggel osszák el őket.

A kvótareferendumot illetően Szijjártó Péter közölte, nem elfogadható, ha egyes európai intézmények kettős mércét alkalmaznak a tagállamok népszavazási kezdeményezéseiről. Hangsúlyozta, a kvótakoncepció tartja magát Európában, még mindig sok politikus szerint jó válasz a válságra, ezért fontos világossá tenni, hogy a magyaroknak mi az álláspontja. A népszavazás így minden eddiginél aktuálisabb – vélte.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a tengeri határ megvédése nagyon összetett feladat, ezért káros az a hozzáállás az EU részéről, hogy nem foglalkozik azzal a javaslattal, amely szerint olyan európai erő jöjjön létre, amely képes lenne e feladat ellátására. Úgy látja, ha világossá válik a Németországba igyekvők előtt, hogy ha átjutnak Görögországba, azzal még nem biztos, hogy elérik Németországot, radikálisan csökkenni fog a Németországba útnak indulók száma. Ugyanakkor folyamatosan figyelni kell, hogy nem terelődik-e el az útvonal, hiszen az embercsempészek új útvonalat kereshetnek – mondta Szijjártó Péter.