Aggódnak az erdélyi magyarokért

Sürgősségi határozatban fejezte ki aggodalmát a román kormány kisebbségpolitikája miatt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a múlt hét végén tartott moszkvai kongresszusán. Ezt adták hírül a hétfői romániai magyar lapok.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó tudósítása szerint Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője pénteki nyitóbeszédében tájékoztatta az új román kormány kisebbségellenes intézkedéseiről Európa legnagyobb nemzeti kisebbségi ernyőszervezetének kongresszusát. Az 1949-ben Versailles-ban megalakult FUEN az őshonos nemzeti kisebbségek 90 szervezetét tömöríti 32 országból. Az erdélyi Krónika című lap tudósítása szerint az RMDSZ előterjesztésére szombaton egyhangúlag elfogadott dokumentumban a FUEN mély aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a romániai kormány már meglévő kisebbségi jogot vont meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar nyelvű kar létrehozására vonatkozó kormányhatározat érvénytelenítésével. A FUEN szerint bármilyen meglévő jog visszavonása visszalépést jelent a demokráciában.

A FUEN sürgősségi határozata szerint alapvető elem a kisebbségi jogvédelemben az a biztonság, hogy a meglévő jogokat nem lehet politikai döntésekkel eltörölni, vagy korlátozni az illető kisebbségi szervezet beleegyezése nélkül. “Ezzel szemben a romániai kormány legutóbbi döntése és nyilvánosan megfogalmazott szándékai alapján úgy tűnik, hogy figyelmen kívül hagyják az Európai Tanács ajánlásait, az Európai Unió ezen a téren alkalmazott eljárásait, valamint a Románia által a csatlakozási szerződés során elfogadott Koppenhágai Kritériumokat” – olvasható a FUEN sürgősségi határozatában.  A dokumentum arra is emlékeztet, hogy az elmúlt években hasonló jelenségekről érkeztek hírek Szlovákiából, ahol az anyanyelvhasználatot korlátozták és magyar embereket kettős állampolgárságuk miatt üldöznek. 

“Mi, Európa huszonegy országából a FUEN 57. kongresszusán összegyűlt kisebbségi képviselők úgy véljük, hogy a demokratikus alapelvek tiszteletének és az Európai kedvező gyakorlatok folyamatos hasznosításának elsőbbséget kell élveznie minden XXI. századi kormány számára. Felkérjük a romániai kormányt, hogy folytassa a párbeszédet Románia és Európa legnagyobb nemzeti közösségével, a romániai magyarok politikai képviseletével annak érdekében, hogy elkerüljön bármilyen visszalépést a meglévő kisebbségi jogok rendszerében, illetve, hogy megőrizze, folyamatosan bővítse és megerősítse azokat” – zárul az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának moszkvai kongresszusán elfogadott határozat.