A magyarok biztonságban vannak

A magyarok biztonságban vannak

Két nő egy csónakban A turisták, a magyarok biztonságban vannak, mert Bangkok nagy kiterjedésű központi részét jelenleg nem fenyegeti a délkelet-ázsiai országot sújtó árvíz.

Ezt Tomaj Dénes, Magyarország thaiföldi nagykövete kedden jelentette be. A diplomata telefonon a thaiföldi fővárosból elmondta, hogy a thaiföldi hatóságok nagyon nagy erőket mozgatnak meg, hogy Bangkok – nagyjából egy-másfél budapestnyi – központi részét megvédjék az árvíztől. Tomaj Dénes hozzátette, noha a Bangkokot napokon át öntöző monszunesők a déli országrész felé vonultak tovább, az ottani üdülőövezetekben nem kell áradástól tartani.

Zsákokat pakoló férfiak

A legfrissebb hírek szerint eddig háromszáztizenöt halálos áldozatot követeltek a Thaiföld északi és középső részét sújtó áradások, az okozott kár több milliárd dollárra rúg. Utoljára több mint ötven éve jegyeztek föl ilyen súlyos árvizet Thaiföldön. A víz, amely egyes területeken két méter magasan áll, öt ipari parkot is elöntött, emiatt többek között a Honda és a Toyota is kénytelen szüneteltetni a termelést. Több százezer ember maradt munka nélkül. 

A thaiföldi kormány kedden arról tárgyalt, hogy az árvíz miatt a GDP 14 százalékára (tizenhárommilliárd dollárra) módosítják a költségvetési hiány mértékét az október 1-jén kezdődött pénzügyi évben. A kereskedelmi miniszter javasolta, hogy a kormány vegye fontolóra 3,3 milliárd dollár kölcsön felvételét. Ebből a pénzből finanszíroznák az újjáépítést. Elemzők szerint az idei naptári évre várt 4,4 százalék helyett csak 2,5 százalék lesz a gazdasági növekedés az áradások miatt.

Férfi gyalogol a vízben

Az észak-thaiföldi tározókból és folyókból kiömlő víz szeptember vége óta 26 tartományban öntött el területeket. A bangkoki kormányzó – az augusztusban hivatalba lépett miniszterelnök, Jinglak Sinavatra politikai ellenfele – szerint nem múlt el a fővárost fenyegető veszély, ezért elrendelte, hogy 1,2 millió homokzsákkal erősítsék meg a védőgátakat Bangkok peremén. A kormányfő – Thaiföld első női miniszterelnöke, a hatalomból öt éve katonai puccsal eltávolított Thakszin Sinavatra húga – azt mondta, a thaiföldi főváros lakói már túl vannak a nehezén. Becslések szerint egy hónapba is beletelhet, mire a víz teljesen elszivárog a súlyos áradás után Thaiföldön.

Kapcsolódó cikkek