Lesz-e béke a Közel-Keleten? Netanjahu kész az együttműködésre

Lesz-e béke a Közel-Keleten? Netanjahu kész az együttműködésre

békeAz amerikai elnök vasárnap megismételte azon a kijelentését, miszerint az izraeli-palesztin békemegállapodásnak az 1967-es határvonalakon kell alapulnia, amit a felek kölcsönösen elfogadott területcserékkel módosítanának. Benjámin Netanjahu, az izraeli kormányfő ezt korábban heves elutasítással fogadta. Most úgy tűnik, együttműködne.

Barack Obama a legnagyobb amerikai Izrael-lobby, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottságának éves washingtoni kongresszusán elmondott beszédében hangsúlyozta, „szóbeli formulája” a többszöri félremagyarázás ellenére jól ismert, és módot ad a tárgyaló feleknek arra, hogy a két állam létére épülő megoldás kidolgozásakor figyelembe vegyék az elmúlt negyvennégy év alatt bekövetkezett demográfiai változásokat és a két fél igényeit is.

Barack Obama

Barack Obama

“Csütörtökön mindössze annyi tettem, hogy nyilvánosan is kijelentettem azt, amit bizalmasan már régen elismertünk. Azért cselekedtem így, mert nem engedhetjük meg, hogy a béke eléréséig még egy évtizedet, két évtizedet vagy három évtizedet várjunk. A világ túl gyorsan halad. Az Izraellel szembeni kihívások csak növekednének. A késlekedés aláássa Izrael biztonságát és azt a békét, amit az izraeliek megérdemelnek ” – monda Obama. Hozzátette, tiszteletben tartja, ha sokan nem értenek egyet az értékeléssel, és hangsúlyozta, hogy a döntés joga és felelőssége az izraeli kormányé.

Obama ismét kijelentette, hogy a palesztin Fatah és a Hamász mozgalom közötti megállapodás “hatalmas akadály” a béke útjában és hogy “egyetlen államtól sem várható el, hogy egy olyan terrorszervezettel tárgyaljon, amely felesküdött a megsemmisítésére”. Ugyanakkor leszögezte, hogy Washington sohasem adja fel az igazságos és tartós béke elérésére irányuló törekvését, amelynek eredményeképpen egy palesztin és egy zsidó állam létezik majd egymás mellett, békében és biztonságban. 

Az elnök hangsúlyozta, az Egyesült Államok és Izrael közötti kötelékek elszakíthatatlanok, Washington elkötelezettsége Izrael biztonsága iránt “páncélozott”. Rámutatott arra is, hogy “tévedés ne essék, továbbra is fenntartjuk Izrael minőségi katonai fölényét”. Obama hangsúlyozta, hogy a kétoldalú katonai együttműködés “példátlan” szintre emelkedett és hogy a zsidó állam a legfejlettebb amerikai haditechnikát is megkapja. Elmondta, hogy a külföldre irányuló amerikai katonai pénzügyi támogatás a szűkös időkben is rekordméterűre növekedett. A Fehér Ház a rendes katonai segélyezés mellett külön támogatja a rövid hatótávolságú rakéták elhárítására létrehozott Iron Dome, vagyis a Vaskupola rendszert.

Megismételte, Washington továbbra is eltökélt annak megakadályozásában, hogy Teherán atomfegyverekhez juthasson, mint ahogy azt is meg fogja akadályozni, hogy a nemzetközi szervezetekben “megkérdőjelezzék Izrael legitimitását.”

Netanjahu

Benjámin Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap nyilatkozatban így reagált Obama beszédére:

“Partnere leszek Obama elnöknek a béke előmozdítására irányuló kívánságában és nagyra becsülöm a múltban és a jelenben az ezen cél érdekében kifejtett erőfeszítéseit. Eltökélt vagyok, hogy együttműködjek Obama elnökkel abban, hogy megtalálja a béketárgyalások felújításának lehetőségét”.