Helyreállhat a nemzeti béke Hondurasban

Helyreállhat a nemzeti béke Hondurasban

Békéért tüntető emberek

Porfirio Lobo hondurasi államfő szerint a megállapodás a nemzeti béke és harmonikus együttélés záloga, és egyúttal utat nyithat Honduras számára ahhoz, hogy visszaléphessen az Amerikai Államok Szervezetébe, amely az államcsínyt követően, 2009. július 5-én felfüggesztette tagságát. Zelayát a hadsereg 2009. június 28-án letartóztatta, majd száműzetésbe küldte az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vita nyomán.

Manuel Zelaya

Manuel Zelaya

A baloldali politikus ugyanis referendumot írt ki arról, hogy hívjanak-e össze alkotmányozó nemzetgyűlést, amely az alaptörvényt megváltozatva lehetővé tenné, hogy egy elnök ne csak egy cikluson át tölthesse be az államfői posztot, hanem a rákövetkező választáson is indulhasson a tisztségért. A népszavazást a parlament, a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb választási bíróság is előre érvénytelennek minősítette.

Zelayát elhurcolása után nem sokkal a parlament megfosztotta tisztségétől, és a 2009 novemberében rendezett elnökválasztáson győztesként kikerült Lobo, a jobboldali Nemzeti Párt jelöltje lépett a helyére, aki a belpolitikai válság rendezését tűzte zászlajára. A nemzeti megbékélést és a Hondurasi Köztársaság demokratikus rendszerének megszilárdítását célul kitűző egyezményt a két hondurasi politikus Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és az egészségügyi okokból távol maradt Hugo Chávez venezuelai államfőt helyettesítő Nicolás Maduro külügyminiszter jelenlétében írta alá.

Zelaya képét tartó férfi

A megállapodás egyebek mellett lehetővé teszi a jelenleg a Dominikai Köztársaságban élő Zelaya biztonságos hazatérését, és garantálja híveinek zavartalan részvételét a politikai életben, továbbá a 2014-ben esedékes elnökválasztáson. “Örömmel jöttem aláírni a megbékélési egyezményt, amely a hondurasi népnek járó demokráciáért született meg. Ne féljünk a demokráciától!” – mondta Zelaya. 

“Térj haza Hondurasba félelem nélkül, mivel ott az a tisztelet fog övezni téged, ami egy volt elnököt megillet” – mondta elődjének Porfirio Lobo a szerződés aláírása után tartott sajtótájékoztatón. Az egykori baloldali államfő várhatóan május 28-án tér vissza otthonába. A közép-amerikai kormányok közös nyilatkozatban állapították meg, hogy az egyezmény megteremti Honduras újbóli AÁSZ-tagságának feltételeit. José Miguel Insulza, a pánamerikai szervezet főtitkára közleményben jelezte, hogy a tagság mielőbbi helyreállítása érdekében hétfőn bemutatják a dokumentumot az állandó tanácsnak. 

A cartagenai megállapodás aláírását követően a nicaraguai vezetés – az egyetlen a közép-amerikai térségben, amely nem ismerte el Lobo kormányát – jelezte, hogy helyreállítja Hondurasszal a diplomáciai kapcsolatokat.