államfőt választanak a szlovákok (archív)

Zökkenőmentesen zajlik a voksolás

Zökkenőmentesen zajlik a voksolás

Zökkenőmentesen, érdemi problémák nélkül zajlik a szlovák elnökválasztás első fordulója. Erről tájékoztatta az MTI-t Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság (ÚVK) magyar elnöke szombat délután.

A bizottsághoz a délutáni órákig mindössze hat, a választások menetét érintő lakossági beadvány érkezett, ezek többsége információkérés volt, érdemi panaszok nem érkeztek – számolt be az ÚVK elnöke. A beadványok között olyan is akadt, amelyikben az államfőjelöltek névsorát vagy éppen a helyi választási bizottságok tagjainak öltözékét kifogásolták, ám törvénysértésről nem érkezett bejelentés. Nyilfa Péter elmondta, a Központi Választási Bizottság az esetleges választási visszaélések közül leginkább a szavazatvásárlásokról érkező esetleges bejelentésekre próbál összpontosítani. A múltbéli választások során több ilyenre is volt példa, főként az ország keleti régióiban, a mostani voksolás során azonban nem érkezett ilyesmiről információ.

Az ország történetében negyedik közvetlen államfőválasztáson mintegy 4,3 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt, akik rekordszámú, összesen 14, többségében függetlenként induló jelöltre szavazhatnak. Az elnökválasztáson a részvétel rendszerint nem kimagasló arányú, a korábbi felmérések szerint a mostani első fordulóban is csak 50 százalék körül alakulhat. A választás első részeredményeit a szavazóhelyiségek bezárását követően egy órával, este tizenegy körül hozzák nyilvánosságra, ekkorra várhatóak a részvételi arányra vonatkozó felmérések első részeredményei is. A nem hivatalos végeredmény vasárnap hajnalban, a hivatalos pedig vasárnap délelőtt várható.