Utcafesztivál a kreativitás jegyében

Utcafesztivál a kreativitás jegyében

Használd a kreativitásod a mottója az idei, immár 17. Spancirfest elnevezésű horvátországi utcafesztiválnak, amelyet augusztus 21. és 30. között rendeznek meg a magyar határhoz közeli Varasdon (Varazdin). A rendezvényre mintegy kétszázezer látogatót várnak.

A rendezvény – amelynek elnevezését a német spazieren, magyarul sétálni szóból eredeztetik – idén is színes programokat kínál. Kiemelt figyelmet szentelnek ebben az évben a kreativitásnak, ezért harminc fiatal művész Horvátország egész területéről és Szlovéniából számos kreatív műhelyt vezet majd, a gyerekek részére pedig interaktív játékokkal, kalandparkkal is készültek a szervezők. Három színpadon csaknem félszáz koncertet tartanak péntektől a következő hét vasárnapjáig. Népszerű horvát előadók mellett olyan külföldi zenekarok is fellépnek, mint a francia Nouvelle Vague, a New York-i cigány-punk zenekar, a Gogol Bordello vagy Rachid Taha francia-algériai zenész. Számos vendégzenekar érkezik a szomszédos országokból is, köztük a szlovén Pankrti együttes, a montenegrói Rambo Amadeus és a szerb Bajaga. Varasdon most először szerepel a francia Transe Express akrobatacsoport. Az együttest 1982-ben alapították és a Dél-franciaországi Crestben van a székhelyük, ahol mintegy száz akrobata, színész, táncos, zenész, énekes és technikus dolgozik együtt a monumentális produkciók létrehozásában.

Varasd barokk óvárosának szűk utcáin lesz még iparművészeti termékbemutató, különböző utcai performansz és színházi előadás is. A zenei, kulturális és szórakoztató programok tömkelegét felvonultató rendezvény egyik újdonsága idén a Borváros, amely a barokk Sermage-palota udvarában kapott helyet, ahol a régi és új mesterségek galériája is megtalálható lesz. Üveg és fa házikók teraszain lehet megkóstolni a horvát borvidékek borait, Isztriától és Dalmáciától Szlavóniáig és Baranyáig.

A Dráva-parti Varasd a letenyei határátkelőtől alig negyven kilométerre található. Gazdag történelmi múltjáról tanúskodik máig fennmaradt 12. századi vára, középkori templomok és kolostorok sora, számos barokk palota. Az ötvenezer lakosú település kultúrtörténeti látnivalói közé tartozik a városi gárda is, amelynek őrségváltását májustól októberig szombatonként tartják a városháza előtt. A város számos kulturális rendezvénye közül a legismertebb a több évtizedes múltra visszatekintő őszi komolyzenei esemény, a Varasdi Barokk Esték, de évről évre egyre több látogatót vonz a környékre a nyári utcafesztivál, a Spancirfest is.