fotó: pixabay.com

Új apostoli nunciusa van Magyarországnak

Új apostoli nunciusa van Magyarországnak

Ferenc pápa kinevezte Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket Magyarország apostoli nunciusává. Ezt közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága kedden.

A tájékoztatás szerint Michael Wallace Banach 1962. november 19-én született az amerikai egyesült államokbeli Worcesterben. 1988. július 2-án szentelték pappá a Worcester Egyházmegye szolgálatára. 1994-ben szerzett kánonjogi doktorátust és miután végzett a Vatikáni Diplomáciai Akadémián, a Szentszék diplomáciai szolgálatába lépett.

1994-től 2007-ig Bolívia, majd Nigéria pápai képviseletein, valamint a Szentszék Államtitkárságán az Államközi Kapcsolatok Szekciójában dolgozott.

2007 és 2013 között a Szentszék állandó megfigyelője volt az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) bécsi hivatalában és az ENSZ iparfejlesztési szervezeténél (UNIDO). Egyidejűleg a Szentszéket képviselte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (IAEA), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (OSCE) és az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetnél (CTBTO).

2013-ban Memphis címzetes érsekévé nevezték ki.

Apostoli nunciusként szolgált Pápua Új-Guineaban és a Salamon-szigeteken, Szenegálban, a Zöld-foki Köztársaságban, Bissau-Guineában és Mauritániában. Elődje, Michael A. Blume 2018 júliusától 2021. decemberi nyugdíjba vonulásáig volt szentszéki nagykövet Budapesten.

Kapcsolódó cikkek