Németország behúzza az adósságféket

Németország behúzza az adósságféket

német euróA tervezettnél jóval gyorsabban közelít a kiegyensúlyozott államháztartás felé Németország, és 2016 helyett már jövőre teljesíti az úgynevezett alkotmányos adósságfék szabályban előírt követelményt. E véleményének adott hangot a német pénzügyminiszter egy vasárnapi írásában.

Wolfgang Schäuble a Tagesspiegel című lapban közölt vendégkommentárban kiemelte, Németország “az államok azon szűk csoportjába tartozik, amelynek tagjai a gazdasági növekedés veszélyeztetése nélkül csökkentik a hiányukat”. Az államháztartás “jövőre az egyensúlyi állapot közvetlen közelébe kerül”, és a deficit a határidő előtt három évvel eléri az adósságfék szabályban előírt szintet – írta a konzervatív politikus.

A szabályt 2009-ben vezették be alkotmánymódosítással. Azt írja elő, hogy 2016-ra 0,35 százalékra kell csökkenteni a szövetségi állami költségvetésnek a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított strukturális hiányát, vagyis a konjunkturális hatásoktól megtisztított GDP-arányos deficitet.

A konzervatívokkal kormányzó liberálisok szerint még tovább kell haladni a konszolidációval, 2014-re teljesen fel kell számolni a deficitet. Ezzel kapcsolatban Schäuble egy vasárnapi rádióinterjúban megjegyezte: az erőltetett hiánycsökkentés visszafoghatja a gazdaság teljesítményét, aki pedig tovább alkar menni, annak azt is meg kell mondani, hogy mely területeken legyenek megszorítások. Ugyanakkor a Bild című lap szerint Schäuble minisztériumában és a kancellári hivatalban is azt vizsgálják, hogy miként lehetne kiegyensúlyozni az államháztartást 2014-re, és a jövő évi választási kampányban a konzervatívok várhatóan a nulla százalékos deficit ígéretével állnak majd elő, és a költségvetési konszolidációban elért sikerekkel kampányolnak.

A német – illetve nyugatnémet – államháztartás legutóbb 1969-ben volt egyensúlyban. A szerkezeti deficit tavaly 1 százalék volt, az idén pedig várhatóan 0,5 százalék körül alakul. A hiány mindenekelőtt az adóbevételek növekedése révén csökken, a teljes bevétel a kedvező gazdasági helyzet hatására az idén először meghaladhatja a 600 milliárd eurót.