fotó: pixabay.com

Még egyszer nem fordulhat elő ilyen

Még egyszer nem fordulhat elő ilyen

Saját hazájuk ellen fordultak a 2005-ös londoni merénylet elkövetői, akik angol állampolgárságú, Nagy-Britanniában született iszlám radikálisok voltak. Erről beszélt Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet munkatársa az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

A három pakisztáni, illetve egy jamaicai származású terrorista a londoni metróban robbantott pokolgépeket. A 14 éve ezen a napon történt, – 7/7 elnevezésű – merényletsorozat a második legsúlyosabb volt Nagy-Britannia történetében, Londonban pedig a második világháború óta nem történt ilyen. A robbantásoknak több mint félszáz halálos áldozata és 700 sérültje volt.

Georg Spöttle elmondta, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatban kiképzett 18 és 30 év közötti fiatalemberek rendezett családban éltek, látszólag beilleszkedtek a társadalomba, egyiküket a merénylet előtt titkosszolgálati információk nyomán őrizetbe vették, de átvilágítás után elengedték, mert nem találtak elegendő bizonyítékot.

“Az ilyen jól felkészített terroristák nemcsak a hatóságok, de még a saját családjuk elől is képesek eltitkolni, mire készülnek”

– jegyezte meg a szakember.

“Azóta az európai nagyvárosok utcaképéhez hozzátartoznak a homokzsákok, betonelemek, állig felfegyverzett katonai járőrök”

– mondta Georg Spöttle.

Kapcsolódó cikkek