forrás: pixabay.com

Koronavírus: újabb fordulóponthoz érkezhetett a járvány Németországban

Koronavírus: újabb fordulóponthoz érkezhetett a járvány Németországban

Ismét fordulóponthoz érkezhetett az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa Németországban, és a fertőzőképesebb vírusváltozatok szétterjedése miatt még nehezebbé válhat a védekezés. Erről beszélt Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben.
Lothar Wieler a szövetségi kormány egészségügyi miniszterével tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a napi új fertőződések száma az utóbbi időszakot jellemző gyors csökkenés után “stagnálni látszik”.

A kedvező trend érezhetően gyengül, és az esetszám stabilizálódása túlságosan magas szinten kezdődött meg. Így még nehezebb lesz elérni a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó korlátozások lebontásához szükséges járványügyi határértékeket. Ráadásul a SARS-CoV-2 új, fertőzőképesebb és valószínűleg veszélyesebb változatai egyre inkább terjednek, főleg az elsőként Angliában azonosított, B 1.1.7. jelzésű változat. Nem tudni még, mekkora szerepe van ennek a fejleménynek abban, hogy kezd megállni a tavaly ősszel kibontakozott fertőzéshullám enyhülése, de nagyon valószínű, hogy a mutációk miatt nehezebb lesz a védekezés, és egyre több járványkitörés történik majd fiatalok és gyerekek körében.

“Így minden meggondolatlan lazítás felgyorsítja a vírus terjedését és hamar visszaveti az országot a karácsony előtti viszonyok közé”

– utalt az RKI vezetője a járványhullám tetőzésének időszakára, amikor a napi új fertőzések száma meghaladta a harmincezret, a halesetek száma pedig megközelítette az ezret.

forrás: pixabay.com

Jens Spahn egészségügyi miniszter azt mondta, hogy egyelőre “oldalazás” – egyértelmű trend nélküli mozgás – látszik a járványügyi adatokban, és az is, hogy igen jelentősek a regionális eltérések. Számos járásban már jóval a korlátozások enyhítésének feltételéül szabott 35 alatt van az úgynevezett hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) – a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma -, míg egyes térségekben nagyságrendekkel felette.

Ezért a védekezés átalakulására, országosan egységes helyett térségenként eltérő megoldásokra lehet számítani.

“Óvatosan, nagy körültekintéssel kell eljárni, el kell kerülni például, hogy egy zárlat alatt lévő régióból mindenki átjárjon vásárolni a szomszédos településeken a jobb járványügyi helyzet révén nyitva tartó üzletekbe”

– fejtette ki a miniszter.

“Az viszont az egész országra érvényes, hogy a vakcinaellátás javulásával lendületet vesz az oltási kampány. Tovább erősíti a védekezést, hogy márciustól ingyenessé teszik az úgynevezett antigén gyorsteszteket, és megjelennek a piacon az egészségügyi képzettség nélkül, önállóan elvégezhető gyorstesztek is”

– mondta Jens Spahn.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 9113 új fertőződést regisztráltak.

Ez csökkenés az egy héttel korábbi 9860-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 369 719 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 508 halálesetet regisztráltak – ami ugyancsak csökkenés az egy héttel korábbi 556-hoz képest -, a járvány áldozatainak száma így 67 206-ra emelkedett.

Kapcsolódó cikkek