Párizs, fotó: pixabay.com

Koronavírus: Franciaország 10 millió adag oltóanyagot küld afrikai országoknak

Koronavírus: Franciaország 10 millió adag oltóanyagot küld afrikai országoknak

A Párizs és az Afrikai Unió között kötött megállapodás értelmében az AstraZeneca és Pfizer/BioNTech típusú oltóanyagokat az Afrikai Oltásbeszerzési Alappal (AVAT) és a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott Covax program keretében juttatják el az afrikai államoknak.

“A pandémiát csakis a multilaterális, regionális és nemzeti érintettek erőteljes együttműködésévek lehet legyőzni”

– idézte Emmanuel Macron államfőt az Elysée-palota közleménye.

“Azt szeretném, hogy közösen cselekedjünk az afrikai vezetők politikai legitimitását és cselekvőképességét előtérbe helyezve, az Afrikai Unióval kialakult szilárd partnerségre támaszkodva”

– tette hozzá.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök “a politikai együttműködés és az emberi szolidaritás szívesen látott és erős gesztusának” nevezte a francia adományt “olyan pillanatban, amikor a világnak a leginkább szüksége van erre”. Májusi találkozójukon a francia és a dél-afrikai elnök elítélte “az oltási apartheidet”, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes országok korlátlan mértékben jutnak oltáshoz, miközben az afrikaiak alig védettek.

A francia elnök hivatal szerint az AVAT 2022 szeptemberig 400 millió ember beoltására, azaz az afrikai kontinens lakosságának egyharmadára elegendő oltóanyagot vásárolt, mintegy 3 milliárd dollár értékben.

Kapcsolódó cikkek