illusztráció, fotó: pixabay.com

Koronavírus: ez a helyzet a franciáknál

Koronavírus: ez a helyzet a franciáknál

Franciaországban június 30-tól álló közönséggel is engedélyezett koncertek rendezése, július 9-től pedig kinyithatnak a diszkók. A hírt hétfőn jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter.

A koronavírus-járvány miatt 15 hónapig tartó leállás után a kormány úgy döntött, hogy

“június 30-től ismét lehet álló közönséggel koncertet rendezni, zárt helyeken 75 százalékos, szabadtérben 100 százalékos kihasználtsággal”

– mondta a tárcavezető a zenei ágazat képviselőivel az elnöki hivatalban tartott egyeztetést követően. Oltási igazolás vagy pedig negatív PCR- vagy antigén teszt bemutatása csak az ezer főnél nagyobb rendezvényen szükséges – emlékeztetett a miniszter.

“Azokon a rendezvényeken, ahol oltási igazolást vagy negatív tesztet kell bemutatni, a maszkviselés nem kötelező, de ajánlott”

– tette hozzá.

“A szűrés továbbra is mindenki számára ingyenes a rendelőintézetekben vagy a gyógyszertárakban, és a koncertek szervezői a bejáratoknál ingyenes tesztelőhelyeket állíthatnak fel azok számára, akik igazolás nélkül érkeznek”

– hangsúlyozta Roselyne Bachelot.

Franciaországban hétfő este tartják a Zene Ünnepét a köztereken, ahol bárki felléphet, s alkalmi bárok és éttermek felállítása is engedélyezett a zenei események közelében.
A diszkók július 9-én nyithatnak ki újra, a belépéshez kötelező lesz oltási igazolás vagy negatív teszt bemutatása. A szórakozóhelyek 75 százalékos kihasználtsággal működhetnek zárt térben, de maszkot nem kell viselni. A szabadtéri táncos helyek 100 százalékos kihasználtsággal működhetnek.

Franciaországban mintegy 1600 éjszakai szórakozóhely működik, amelyek közül 152 idén márciusban végleg bezárt, s a szektor képviselői szerint a diszkók negyede nem fog tudni kinyitni, miután az egészségbiztonsági előírásokat, elsősorban a szellőztetést illetően, nem tudja megoldani. Az ágazat egyébként 30 ezer embernek biztosít munkát.

Május 29-én tartották ötezer fő részvételével az első franciaországi tesztkoncertet Párizsban annak felmérésére, hogy mekkora a koronavírus terjedésének
kockázata a kulturális rendezvényeken. Az Indochine nevű francia rockzenekar élő koncertjén a Bercy sportcsarnokban a résztvevők szájmaszkban, de távolságtartás nélkül táncoltak csaknem két órán át. A járványügyi mutatók a tavalyi augusztusi szintre süllyedtek, az elmúlt hét napban 42 százalékkal csökkent a napi esetszám, s vasárnap már csak 1815 új esetet jelentettek, a pozitív tesztek aránya 1 százalék, a koronavírus szövődményeiben 14-en haltak meg.

A kórházban ápoltak száma az elmúlt héten 15 százalékkal csökkent, jelenleg 10 000, közülük 1700-an vannak intenzív osztályon.

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának csaknem fele, 32 millióan kapták meg a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 18 millió embernek pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette.

Kapcsolódó cikkek