Így látja az elnök az ellenzéki újságíró halálát

Így látja az elnök az ellenzéki újságíró halálát

Nem az ukránokat, hanem Oroszországot kell elítélni. Így válaszolt Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön azokra a bírálatokra, amelyek Kijevet érték Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságíró megrendezett haláláért.

“Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) remekül kivitelezett különleges műveletének köszönhetően az egész világ meglátta ellenségünk igazi arcát. Fegyverekkel teli teherautókat küldenek át, akárcsak pénzt ukránok, újságírók, államférfiak megölésére. Amikor pedig tetten érjük őket, azt állítják, ők nem így cselekszenek. Önöknek nem az ukránokat, hanem Oroszországot kell elítélniük” – hangoztatta az államfő a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében tett látogatásakor.

Közben az UNIAN ukrán hírügynökség jelentette, hogy Kijev egyik kerületi bíróságához beérkezett egy letartóztatási kérelem egy bizonyos Borisz Hermanra vonatkozóan. A bíróság megerősítette, hogy ő az a személy, akit az SZBU őrizetbe vett, és a hatóságok a Babcsenko elleni emberölési kísérlet megszervezésével, konkrétan a gyilkos felbérelésével gyanúsítanak.  

Jevhenyij Szolodko ügyvéd a Facebookon az UNIAN tájékoztatása szerint azt írta, hogy Borisz Herman az Ukrajnában működő egyetlen nem állami tulajdonú fegyvergyártó cég, a Smajszer nevű ukrán-német közös vállalat igazgatója. Az ügyvéd azt írta róla, hogy pozíciója révén régi kapcsolatban áll az ukrán védelmi minisztériummal, és önkéntesként is ismert, mint aki segíti a Donyec-medencei konfliktus övezetében harcoló ukrán fegyveres erőket.