Ferenc pápa

Hatalmas érdeklődés övezi a pápa csíksomlyói miséjét

Hatalmas érdeklődés övezi a pápa csíksomlyói miséjét

Több mint 110 000 zarándok regisztrált eddig Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére. Nagy részük Romániából érkezik, de Magyarországról és a Kárpát-medence más országaiból is jönnek majd vendégek.

A gyulafehérvári érsekség pápalátogatásra létrehozott Pontifex.ro oldala szerint április 22-én járt le a regisztrálás határideje, addig több mint 110 000-en jelezték szándékukat, hogy részt akarnak venni a pápa miséjén az úgynevezett biztonsági területen, ahova csak a szervezőktől kapott ingyenes belépőjeggyel lehet bejutni. A regisztrációs kérelmek feldolgozása folyamatban van, ez körülbelül még másfél hétig tart.

A legtöbb zarándok, több mint 75 000-en csoporttal érkeznek, az egyénileg, illetve családosan regisztrálók száma mintegy 34 600 fő.

A jelentkezők közt van 362 pap, diakónus és kispap, 161 szerzetesnő és szerzetes, továbbá 95 beteg, mozgáskorlátozott személy.

A zarándokok jelentős része, csaknem 84 000 ember romániai, köztük lesz 1300 csángó is. Több mint 25 000-en Magyarországról mennek, de érkeznek zarándokok Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról. Részvételi szándékot jeleztek nagyon távoli országokból is, regisztráltak Pakisztánból, Ruandából, Dél-Afrikából, Ausztráliából, Izraelből, Kanadából és Namíbiából is.

A szervezők szerdán Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatóján, amelyről a Maszol.ro hírportál számolt be, Oláh Zoltán kanonok arra buzdította a nem regisztrált híveket, hogy

jöjjenek ők is a csíksomlyói hegynyeregbe, hiszen a biztonsági zónán kívül is lesz hely, ahonnan lehet követni a szentmisét.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke elmondta, hogy a székely megyék összefogásának köszönhetően 4,3 méter magas és 8 méter széles székelykaput állítanak fel a csíksomlyói hegynyeregben, a pápai szentmise helyszínén. Ezt a kaput a Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói és diákjai fogják elkészíteni. Közölték, hogy a szentmisét követően a nyeregben egy Márton Áron volt erdélyi püspök munkásságáról szóló zeneművet ad elő a Mustármag Énekegyüttes, ez az előadás zárja az ünnepi programot. A római katolikus egyházfő május 31. és június 2. között érkezik Romániába, ahol Bukarest mellett Csíksomlyóra, Jászvásárra és Balázsfalvára is ellátogat.

Kapcsolódó cikkek