fotó: pixabay.com

Harminc év börtön a Louvre-nál katonákra támadó férfinek

Harminc év börtön a Louvre-nál katonákra támadó férfinek

Harminc év börtönbüntetésre ítélte a párizsi különleges esküdtszék csütörtökön azt a 33 éves egyiptomi férfit, aki 2017-ben késsel támadt katonákra a Louvre Múzeumánál.

A bíróság döntése értelmében Abdalla El Hamahmi leghamarabb húsz év múlva szabadulhat. A férfit mellékbüntetésként örökre kitiltották Franciaország területéről, és a neve felkerült a terrorcselekményeket elkövetők listájára. A támadás 2017. február 3-án délelőtt történt, a Louvre múzeum alatt található Carrousel du Louvre bevásárlóközpont bejáratánál, ahol a belépők csomagjait ellenőrzik a biztonsági őrök. A fekete pólót viselő férfi a mozgólépcsőn leérve két, 40 centis nádvágókéssel támadt négy járőröző rendőrre, miközben az kiabálta, hogy “Allahu akbar!” (Allah a leghatalmasabb). Az egyik katonát könnyebben megsebesítette a fejbőrén, ezután egy másodikra támadt, aki a földre esett, majd rálőtt az elkövetőre a hasa irányában. Miután ez nem tartóztatta fel az egyiptomi férfit, a földön fekvő katona újabb három lövést adott le.

A támadó a súlyos sérülései miatt összeesett. Étveszélyes állapotban vitték kórházba, végül felépült.

Az egyiptomi támadó ügyvéd végzettségű, üzletkötőként dolgozott az Egyesült Arab Emírségekben, ott kérelmezett 2016 októberében turistavízumot, amellyel január 26-án érkezett Dubajból a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre. Útlevelét a házkutatás során megtalálták abban a lakásban, amelyet Párizs egyik legelegánsabb negyedében, a Champs-Elysées sugárút közelében bérelt. A férfit nem ismerték korábban a francia hatóságok, ujjlenyomata nem szerepelt a nyilvántartásokban. A machetéket Párizsba érkezése után vásárolta egy helyi üzletben.

A per során először azt állította, hogy a Louvre híres műalkotásait akarta megrongálni tiltakozásul Franciaország szíriai politikája miatt.

Vitatta annak a videófelvételnek a hitelességét is, amelyben a támadást megelőzően felesküdött az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre. Később viszont taktikát váltott, és elismerte, hogy mielőtt végrehajtotta tettét, megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz. A terrorszervezet ugyanakkor nem vállalta magára a merényletet. Az ügyész szerint “semmi kétség” afelől, hogy az elkövető az iszlamista ideológiai híve. A vádhatóság azért nevezte különösen súlyosnak a támadást, mert az elkövető “a fél világot átutazta”, hogy a tervét végrehajtsa, a támadást hónapokon át alaposan előkészítette, és egy pillanatra sem tántorodott el a tervétől.

A védelem viszont azt hangsúlyozta, hogy az elkövető számára “a halálvágy erősebb volt, mint az ölni akarás”, és nem tömegmészárlást akart elkövetni, hanem műtárgyakat megrongálni, majd “mártírként meghalni”.

Kapcsolódó cikkek