fotó: pixabay.com

Gőzerővel próbálják menteni a helyzetet Montenegróban

Gőzerővel próbálják menteni a helyzetet Montenegróban

Újabb, a korábbiaknál komolyabb kibertámadás érte a montenegrói kormányzati szerveket pénteken, a helyzet még nem állt helyre. Ezt közölte a montenegrói közszolgálati televízió szombaton.
A kormány tájékoztatása szerint pénteken több kormányzati szerv szerverét is lekapcsolták elővigyázatosságból, a lakosság és a vállalatok adatai nem kerültek veszélybe.

A biztonsági rendszer a montenegrói elektromos termelést számítógépes irányításról kézi vezérlésre kapcsolta, hogy megelőzzön egy, az ország egész áramhálózatát érintő esetleges támadást.

“Széleskörű, és a néhány nappal korábbinál is komolyabb volt a támadás”

– közölték a hivatalos szervek.

Dritan Abazovic távozó miniszterelnök péntek estére összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, amelyen úgy döntöttek, felállítanak egy munkacsoportot, amely a hasonló támadások megelőzésén fog dolgozni. A múlt vasárnap is történt egy hasonló támadás, két nappal azt követően, hogy megbukott a Dritan Abazovic vezette kormány. Februárban, amikor Zdravko Krivokapic kormánya bukott meg a parlamenti bizalmi szavazáson, szintén komoly hekkertámadás érte a kormányzati szervereket. A nemzetbiztonsági tanács példátlannak nevezte a mostani esetet. A távozó miniszterelnök szerint ezúttal is politikailag motivált támadásról van szó, amelynek a célja az ország destabilizálása.

Kapcsolódó cikkek