Ferenc pápa megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévét

Ferenc pápa megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévét

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika szent kapujának kitárásával kedden megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévét.

“A szent kapu megnyitása egyszerű, de jelképekben annál erősebb gesztus!” – mondta a pápa a Szent Péter téren a szentévet megnyitó mise homíliájában. Hangsúlyozta, hogy ugyanennyire “egyszerű, mégis erős” volt annak a legelső szent kapunak a megnyitása, amelyet november végén a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban nyitott meg.

Az egyházfő úgy fogalmazott: a szent kapun való átlépés segít “felfedezni az Úr irgalmasságának mélységét, amely mindenkit befogad, és mindenkit személyesen megszólít”. A szent kapun való átlépéssel az isteni szeretet részévé válunk, “hagyjunk el minden félelmet” – mondta. Szorgalmazta, hogy az emberek is hasonlóképpen cselekedjenek, vagyis ítélkezés helyett a másik iránti irgalmasságot helyezzék a legelső helyre.

Hozzátette: “ez olyan év lesz, amelyben az irgalmasság tudatában kell érettebbé válni”.

Emlékeztetett, hogy ötven éve, 1965. december 8-án zárult le a II. Vatikáni Zsinat, amely az egyház kapuit “kitárta a világ felé”. A zsinat “igazi találkozás volt az egyház és korunk emberei között” – jelentette ki a pápa. Az mondta, a fél évszázaddal ezelőtt véget ért zsinat segítségével az egyház kilépett korábbi bezártságából, hogy minden emberrel ott találkozzon, ahol él: városában, otthonában, munkahelyén. Évtizedek elteltével “ezt a missziót folytassuk ugyanolyan erővel és lelkesedéssel. A szentév késztet bennünket erre a nyitásra”.

A Szent Péter téren – időnként szemerkélő esőben – bemutatott olasz nyelvű szentmisén kínaiul imádkoztak az egyház irgalmasságáért, arabul azért, hogy a világ vezetőit az igazság és béke vezérelje, franciául a bűnösök és erőszakos emberek lelkiismeretéért, és ima hangzott el szuahéli és maláj nyelven is.

Ferenc pápa a homília után a Szent Péter-bazilika előcsarnokába ment, ahol kézzel kitárta a bazilika szent kapuját. A szertartásnak ezen a részén jelen volt XVI. Benedek nyugalmazott pápa is, akivel megölelték egymást.

Ferenc pápa után XVI. Benedek lépett át a szent kapun, majd a bíborosok, püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők, világiak követték. A menet a Szent Péter-bazilika főoltáráig, Szent Péter apostol sírjáig haladt, ahol véget ért a szentévet megnyitó mise. A hívők már sorban állnak a szent kapunál, amely a szentév jövő november 20-i végéig nyitva tart.

A római rendőrség és a Vatikán adatai szerint a Szent Péter téren mintegy ötvenezren, a vártnál kevesebben voltak. A zarándokok már kora reggeltől sorban álltak a térre való bejutáshoz, de sokakat az esetleges terrorista merényletektől való félelem eltántorított a részvételtől.

A misén számos olasz és külföldi delegáció vett részt. Jelen volt Sergio Mattarella olasz államfő, Matteo Renzi kormányfő, továbbá mások között belga, német, lengyel, cseh állami küldöttség. Az élő nemzetközi televíziós közvetítés rendezője a német Wim Wenders volt.

Ferenc pápa délben beszédet mondott a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából. Az egyházfő délután elhagyja a Vatikánt, és a római Spanyol-lépcsőhöz megy, ahol – a szeplőtelen fogantatás ünnepén – Szeplőtelen Szűz Mária kegyoszlopánál imádkozik. Este a Szent Péter téren fényjátékkal ünneplik a szentév kezdetét.

A következő szent kaput Ferenc pápa vasárnap nyitja meg a római Lateráni Szent János-bazilikában, és ezzel egy időben a világ egyházmegyéiben levő többi szent kapu is megnyílik.