Embercsempész csoportot számoltak fel Belgiumban

Embercsempész csoportot számoltak fel Belgiumban

A banda tagjai főként szudáni és eritreai bevándorlóknak segítettek eljutni Nagy-Britanniába. A hírt hétfőn osztották meg a világgal a belga hatóságok.

A szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint az üggyel kapcsolatban tíz embert vettek őrizetbe, hármukat azonban később szabadon engedték. A többi gyanúsított ellen vádat emeltek bűnszervezetben való embercsempészet vádjával. Állampolgárságuk egyelőre nem ismert.

A vádhatóság arról számolt be, hogy a hálózat tagjai naponta körülbelül húsz embert szállítottak hűtőkocsikkal a szigetországba, fejenként 500-2500 euróért. A bevándorlók először vonattal elmentek a dél-belgiumi Rochefort-Jemelle-be, innen mintegy 15 kilométert gyalogoltak, és ott vették fel őket a teherautókkal.

“Gyakran borzalmas és veszélyes körülmények között szállították az áldozatokat a rakomány között”

– közölték.

Az akció során nyolc illegális bevándorlót is kihallgattak, akik nagy valószínűséggel éppen a bűnözőket várták az autópálya-pihenőben. Őket a bevándorlási hivatal gondjaira bízták a rendőrök. A brüsszeli Gare du Nord pályaudvar közelében lévő Maximilien parkban hosszú ideje sok olyan migráns táborozik, akik nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban, arra várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak.

Kapcsolódó cikkek