Előre hozott választásokat tartanak Luxemburgban

Előre hozott választásokat tartanak Luxemburgban

Jean-Claude JunckerOktóber 20-án előre hozott parlamenti választásokat tartanak Luxemburgban - ismertette szombaton a Luxemburger Wort című lap az államfő, Henri nagyherceg erről szóló döntését.

Ennek értelmében október 7-ével feloszlatják a képviselőházat. A nagyherceg előzőleg konzultált Jean-Claude Juncker miniszterelnökkel és Laurent Mosar parlamenti elnökkel, akik tájékoztatták őt arról, hogy a pártok egyöntetűen az előre hozott választások mellett vannak. A félmilliós lakosú nyugat-európai ország választópolgárai egyébként csak jövő májusban járultak volna az urnákhoz.

A Juncker vezette keresztény szociális-szocialista (“fekete-vörös”) koalíció annak nyomán bomlott fel, miszerint egy parlamenti vizsgálóbizottság megállapította, hogy a miniszterelnök – aki egyébként 18 esztendeje megszakítás nélkül látja el a kormányfői teendőket különböző pártösszetételű kabinetek élén – az elmúlt években súlyosan elhanyagolta a titkosszolgálat felügyeletét, és a szervezet számos törvénytelenséget követett el, így például engedély nélkül hallgatott le beszélgetéseket.

A parlament plenáris vitájában Juncker – az európai integrációs politika és a pénzügyi unió egyik jelentős építőmestere – elismerte, hogy a titkosszolgálat működésének ellenőrzése nem tartozott kiemelt prioritásai közé. Miután kormányzati partnerei, a szocialisták is megvonták tőle a bizalmat, belátta, hogy az lesz a legjobb, ha a választók döntik el, kinek adnak újra bizalmat az ország irányításához.

Junckernek sikerült újra megszereznie saját pártja támogatását, így ő lesz a konzervatív Keresztény szociális Néppárt miniszterelnök-jelöltje. Az eddigi kormányzati partner, a Szocialista Munkáspárt mellett tényezőnek számítanak még a  luxemburgi politikában a liberálisok, a zöldpártiak, valamint a jobboldali populisták