A migrációért, a szegényekért és katasztrófák áldozataiért jött létre az új pápai hivatal

A migrációért, a szegényekért és katasztrófák áldozataiért jött létre az új pápai hivatal

a VatikánFerenc pápa a római kúriában egy új hatóságot hívott életre, amely egyebek között a migrációért, a környezetért, a szegényekért, betegekért, foglyokért, munkanélküliekért, a háborúk és természeti katasztrófák áldozataiért lesz felelős. A hír a Vatikáni Rádióban hangzott el szerdán.

“Az emberek teljes körű fejlődését szolgáló dikasztérium” (minisztérium) 2017. január 1-jén kezdi meg működését, prefektusának a pápa a ghánai származású Peter Kodwo Appiah Turkson kúriai bíborost nevezte ki, aki eddig az igazságosság és béke pápai tanácsának elnöke volt. Az új intézmény a kúriai reform keretében, négy pápai tanács összevonásával jön létre, amelyek egyúttal megszűnnek. A dikasztériumon belül a menekültek és migránsok osztálya átmenetileg közvetlenül a pápa irányítása alá kerül.

A római kúria reformjának keretében idén áprilisban a bíborosi tanács ülésén két új dikasztérium létrehozásáról született döntés. Az egyik a szeretetszolgálat, az igazságosság és a béke, míg a másik a világiak, a család és az élet intézménye lesz. Az előbbi most jött létre, míg az utóbbi statútumát Ferenc pápa június 4-én hagyta jóvá. A világiak, a család és az élet dikasztériuma is két korábbi hatóság, a laikusok pápai tanácsa és a család pápai tanácsa összeolvadásával jön létre.