A GERB lehet a befutó a bolgár választásokon

A GERB lehet a befutó a bolgár választásokon

bolgár választásA csaknem végleges adatok szerint is a februárig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) elnevezésű párt lett az első a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon Bulgáriában.

A BTA bolgár hírügynökség hétfőn a honlapján ismertette a Központi Választási Bizottság (CIK) legfrissebb összesítését, amely szerint a szavazatok 96,1 százalékának összeszámlálása alapján a GERB 30,7 százalékos eredményt ért el, míg legnagyobb ellenfele, a koalícióban ringbe szálló Bolgár Szocialista Párt (BSZP) 27 százalékot szerzett. A török kisebbség képviseletében fellépő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) 10,6, míg a nacionalista Ataka 7,38 százalékos eredményt ért el. Az előrejelzéseknek megfelelően egyetlen párt sem ért el olyan eredményt, amely alapján egyedül kormányt tudna alakítani, így koalíciós egyeztetésekre kényszerülnek a politikai erők.

A Szófia hírügynökség Novinite.com honlapján közölt becslések azt mutatják, hogy a GERB 98 helyet szerzett a 240 fős törvényhozásban, ahol eddig 117 mandátuma volt. A BSZP, amely a Koalíció Bulgáriáért tömörülés keretében mérettette meg magát, 86 mandátumot kapott, míg eddig 40 képviselője volt a parlamentben. A DPSZ 33, míg az Ataka 23 képviselőt küldhet a törvényhozásba, ahol eddig 35, illetve 10 képviselője volt. (A 2009-es parlamenti választások eredményeként több kisebb párt is mandátumot kapott, a független képviselők száma pedig kéttucatnyira nőtt.) A vasárnapi előre hozott parlament választásokon csak 4 párt érte el a parlamentbe jutáshoz megszabott 4 százalékos támogatottsági küszöböt.