Bundestag, Németország, fotó: pixabay.com

A németek rendesek a britekkel

A németek rendesek a britekkel

A Németországban élő brit állampolgároknak nem kell távozniuk az országból, ha hazájuk uniós tagságának megszüntetése (Brexit) rendezetlen módon, az Európai Unióval kötött megállapodás keretein kívül megy végbe. Ezt hangsúlyozta a német belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

Sören Schmidt a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva kiemelte, hogy

a több mint 100 000 brit állampolgárságú németországi lakost nem fenyegeti jogbizonytalanság, ha nem sikerül a rendezett, megállapodáson alapuló Brexit.

A kormány tervei szerint rendezetlen Brexit esetén az idén március 29-én esedékes kilépés után egy három hónapig tartó átmeneti időszakban semmilyen változás nem történne jogállásukban, ugyanolyan helyzetben lennének, mintha továbbra is EU-s állampolgárok lennének. A három hónap elteltével viszont úgynevezett harmadik országbeli, EU-n kívüli állampolgárnak számítanának, így külön eljárással tartózkodási jogot kellene szerezniük.

“Ez a rendezett Brexit esetében is bekövetkezne, de az átmeneti időszak jóval hosszabb lenne, egészen 2020. december 31-ig tartana”

– fejtette ki a szóvivő.

fotó: pixabay.com

Németországban az idegenrendészeti hivatalok is készülnek a Brexitre, igyekeznek minél gördülékenyebbé tenni a váltást, több hivatal önkéntes alapú regisztrációs rendszer bevezetésén dolgozik, hogy könnyebben elérhessék az adott területen élő briteket és tájékoztathassák őket a tennivalókról. Steffen Seibert, a kormány és Angela Merkel kancellár szóvivője hozzátette,

a berlini vezetés továbbra is bízik abban, hogy sikerül a Brexit feltételrendszeréről tavaly kötött megállapodás keretében végrehajtani a folyamatot,

mert a rendezetlen, “kemény” Brexit ellentétes Németország, az EU és a közösségből távozó Egyesült Királyság érdekével.

Kapcsolódó cikkek