Elhallgattak a fegyverek Jemenben

Elhallgattak a fegyverek Jemenben

JemenA harcok beszüntetésében állapodott meg egymással a jemeni elnök és az arab ország legerősebb törzsének a vezetője.

Az Ali Abdalláh Száleh államfőhöz hű katonák és Szadik al-Ahmar sejknek, a hásíd törzs vezetőjének a fegyveresei öt napja heves harcokat vívnak egymással. Az összecsapásokban legkevesebb százhuszonöten meghaltak.

Szálleh

 Ali Abdalláh Száleh

A leghatalmasabb és számottevő katonai erővel, így nehézfegyverzettel is rendelkező törzs és a hadsereg közötti harcok színtere a főváros északi része. A törzs fegyveresei az elmúlt napokban elfoglalták a belügyminisztérium, de több más minisztérium és az állami hírügynökség épületét is. A vasárnap délelőtt életbe lépő megállapodás szerint a törzsi fegyveresek elhagyják az elfoglalt épületeket, és kivonulnak a csatatérré változott városrészből. Ahmar sejk valaha Száleh szövetségese volt, de hátat fordított neki, és átállt a felkelők oldalára. A törzsi vezető azt vetette az elnök szemére, hogy harminchárom éve tartó hatalmának a megtartása érdekében polgárháborút akar kiprovokálni. Ezt a feltevést Száleh határozottan tagadta.