Az idén több a magyar elsős Szlovákiában

Az idén több a magyar elsős Szlovákiában

Iskolás gyerekek

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének előzetes, márciusi adatai szerint idén héttel több magyar elsőssel számolhatunk. A héten közzétett minisztériumi adatok szerint viszont ötvenöttel több magyar elsős lesz, mint tavaly. A magyar iskolába tehát 3677 gyereket írattak be. Országos szinten, iskolákra lebontva az elsősök számának csekély növekedése figyelhető meg. A pozsonyi Duna Utcai Alapiskolába eddig huszonhárom gyermeket írattak be.

jelentkező iskolások

Ez kettővel több, mint a tavalyi létszám, tájékoztatta a lapot Morvay Katalin igazgatónő. Elmondta azt is, hogy ha a következő hónapokban még egy gyereket beíratnának, akkor két első osztályt is nyithatnának. Országos szinten 57.213 gyereket írattak be, ezernégyszázhetvenkettővel többet, mint tavaly. Ebből 53.438-an kezdik tanulmányaikat szlovák iskolában. Halasztást négyezer-nyolcszázhetven esetben kértek a szülők, nulladik osztályba pedig a jelek szerint kétezer ötszáz-negyvenöten fognak járni. 

Az országban ismét több fiú van a leendő elsősök között, mint lány. A legtöbb elsőst Eperjes megyében íratták be, a legkevesebbet pedig Nagyszombat megyében. Állami iskolákban tanul majd a leendő elsősök kilencvennégy százaléka, több mint öt százalékuk kerül egyházi, egy százalékuk pedig magániskolába.