Az ENSZ elismerte Ouattarát Elefántcsontpart elnökének

Az ENSZ elismerte Ouattarát Elefántcsontpart elnökének

Az ENSZ Közgyűlése elismerte Alassane Ouattarát Elefántcsontpart törvényes elnökének december 23-án, miután a világszervezet megállapította, hogy ő győzött Laurent Gbagbo leköszönő államfővel szemben a novemberi választáson.

elnök

A 192 tagú Közgyűlés egyhangúlag ismerte el Ouattarát. Arra hivatkoztak, hogy eddig is az ő diplomatái képviselték az országot az ENSZ-nél. Az ENSZ illetékes bizottsága pedig egy nappal az elismerés előtt akkreditálta Ouattara nagykövetét, Youssouf Bambát. Az ENSZ-nek az a célja, hogy megerősítse helyzetében Ouattarát, és hogy még inkább elszigetelje Gbagbót, aki nem hajlandó távozni a hatalomból, és akinek diplomaták szerint csak kevés támogatója van a nemzetközi közösségben.
 Hillary Clinton amerikai külügyminiszter december 23-án ismét felszólította Gbagbót, hogy azonnal mondjon le a hatalomról, és az elefántcsontparti válság megoldása érdekében adja át a helyét Ouattarának.

“Az elefántcsontparti lakosok jogait csak abban az esetben lehet teljesen tiszteletben tartani, ha működik a demokrácia, és helyreállítják a jogállamiságot az országban. Az Egyesült Államok csatlakozik a nemzetközi közösséghez az Elefántcsontparton egyre inkább terjedő erőszak, az emberjogsértések és a közbiztonság romlásának elítélésében” – írta Clinton az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának Genfbe küldött üzenetében.


    Washington egy héttel korábban már követelte, hogy Gbagbo távozzon a hatalomból.
    Ouattara tábora csütörtökön kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki azokat a gyilkosságokat, amelyeket főleg a Gbagbo hívei követtek el az országban a választás után.
    Az ENSZ december 23-ai közlése szerint legalább 173 embert öltek meg, több tucat másikat pedig megkínoztak Elefántcsontparton a vitatott kimenetelű elnökválasztást követően kirobbant erőszakos cselekményekben, amelyek a polgárháború visszatérésének rémével fenyegettek.
    Az újabb adatokat Kjung-va Kang, az ENSZ emberi jogi főbiztosának helyettese ismertette a helyzetről Genfben, diplomaták részvételével rendezett tanácskozáson. Kang elmondta, az afrikai országban december 16. és 21. között bizonyíthatóan legalább 471 embert vettek őrizetbe.
    A tisztségviselő megjegyezte, hogy a nyugat-afrikai országba vezényelt ENSZ-személyzet mozgásának korlátozása miatt lehetetlen az emberi jogok súlyos megsértésével kapcsolatos minden bejelentést, például a tömegsírok felfedezéséről szóló híreket, kivizsgálni. A diplomata szerint legalább 90 embert megkínoztak vagy embertelenül bántak velük és 24 ember eltűnéséről kaptak hírt.