A magyarokra emlékszik egész Európa

A magyarokra emlékszik egész Európa

Magyar nemzeti zászló

A Bécsi Collegium Hungaricum a nagykövetséggel és az ausztriai magyar szervezetekkel tart közös koszorúzást szombaton Bécsben a Bessenyei-szobornál, a Weghuber parkban, majd megemlékezés lesz a magyar intézetben. Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mond ünnepi beszédet, s az ünnepséget a Bécsi Magyar Iskola tanárainak és diákjainak műsora zárja. A londoni Szent István Házban szombaton a Magyarok Angliai Országos Szövetségének rendezvényén többek között Csák János nagykövet mond beszédet. Az est zárásaként Hegedűs Tímea zongorán játszik, Horváth Ádám és Korpos Attila Petőfi-verseket szaval.

Március 15.-ei ünnepség

A belga fővárosban, a városházán a magyar nemzeti ünnep tiszteletére a Sebestyén Kati vezette vonósok koncertje hallható, illetve a Maros együttes mutatja be műsorát a brüsszeli Baden-Württemberg Házban. A Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben a Magyar Szobrász Társaság kiállítása mellett Kassai István zongoraművész Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Mosonyi Mihály műveit szólaltatja meg.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban hétfőn Petőfi a szabadság és szerelem költője címmel irodalmi estet rendeznek a Delhi Egyetem hungarológia tanszékének vezetője, Köves Margit és tanítványai részvételével. Varsóban hétfőn az intézet igazgatója, Tischler János tart előadást a Lengyel-Magyar Baráti Kör felkérésére, kedden pedig megkoszorúzzák a Lazienki parkban álló Bem-szobrot, az eseményt irodalmi beszélgetés követi a Na Rozdrozu kávézóban.

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a nagykövetség szervezésében Debrecen testvérvárosában, a közép-finnországi egyetemi városban, Jyväskyläben kedden tartják az országos megemlékezést, amelyen a két város egyetemi küldöttsége is részt vesz. Lesz egész napos gazdasági és hungarológiai szeminárium, Keresztmetszet címmel debreceni fotósok alkotásaiból nyílik kiállítás és a Szeredás együttes ad koncertet.

magyar huszárok

A Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatalban március 15-én Kveck Péter nagykövet és a hivatal igazgatója, Zimonyi István tart ünnepi beszédet. Levetítik az Édes Anna című filmet, majd magyar táncház lesz Ritner Nóra és Ritner Róbert vezetésével. A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ kedden az intézet tükörtermében tartja ünnepi megemlékezését. Koncertet ad Fülep Márk fuvolaművész és Gábor József Liszt-díjas zongoraművész.

Párizsban március 15-én koszorúzás lesz a Kossuth-emléktáblánál és a Montparnasse temetőben. A Párizsi Magyar Intézetben Trócsányi László nagykövet mond beszédet, majd Hegedűs D. Géza színművész szaval és Liszt-műveket ad elő zongorán Mocsári Károly.

Berlinben a magyar nagykövetségen ünnepelnek szerdán a Collegium Hungaricummal közösen. Az eseményen Schmitt Pál köztársasági elnök mond ünnepi beszédet, majd Bognár Szilvia és zenekara ad koncertet. A Pozsonyi Magyar Kulturális Intézetben a nemzeti ünnep mellett  az intézmény fennállásának 20. évfordulóját is ünneplik március 15. és 18. között. Koncertet ad Lakatos Róbert hegedűművész és Korpás Éva népdalénekes.Prágában a csütörtöki ünnepségen a közönség Banda Ádám hegedű- és Borbély László zongoraművész koncertjét hallhatja.

A római Gianicolo sétányon megkoszorúzzák Türr István szobrát, a Magyar Akadémián pedig a Régiók program keretében a Szegedi Nemzeti Színház öt művésze és Milan Miladinovic szabadkai pianista részvételével Petőfi koszorúi címmel lesz magyar nyelvű színházi est. Miladinovic tolmácsolásában Liszt-művek is elhangzanak. A Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben Lőte Enikő zongoraművész Mozart, Bartók és Liszt műveiből játszik. Bulgáriában a sumeni Kossuth-emlékműnél koszorúzást tartanak, a Kossuth Múzeumban megemlékezéssel, az Örmény templomban pedig istentisztelettel köszöntik a nemzeti ünnepet.

Kapcsolódó cikkek