A "legnagyobb siker"

A "legnagyobb siker"

euróA magyar európai uniós elnökség eddigi legnagyobb sikere, hogy biztosította azokat a jogi kereteket, amelyekkel elkezdődhetnek a tárgyalások a 2014 utáni pénzekről.

Ezt Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai államtitkár mondta a Johannes Hahn regionális politikáért felelős EU-biztossal közösen tartott csütörtöki soproni sajtótájékoztatóján.

A magyar elnökség második hónapjának végére így “a kohéziós politikának az eredménye megszületett” – jegyezte meg, hozzátéve, tovább dolgoznak annak érdekében, hogy a 2013-ban záruló költségvetési ciklusban a leggyorsabban és a leghatékonyabban használják fel a Magyarország számára rendelkezésre álló forrásokat.

euró

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikáért és koordinációért felelős államtitkára megjegyezte, a csütörtöki megbeszéléseken megismertették az uniós biztost a magyar fejlesztéspolitikával, az Új Széchenyi Tervvel, a rendszer racionalizálásával és Sopron, a nyugat-dunántúli régió meghatározó városának fejlesztéseit is bemutatták neki.

Johannes Hahn az eseményen arról beszélt, hogy a magyar elnökség idején rendszeresen megfordulnak a biztosok Budapesten, de szakterületéből adódóan kérte, hogy konkrét programokkal is megismerkedhessen. Tíz évvel ezelőtti látogatása óta szembetűnő fejlődésen ment keresztül Sopron – mondta -, utalva arra, hogy a 2007-2013-as időszakban hatvan millió eurós uniós fejlesztés jutott a városnak, illetve az itt működő kis- és középvállalkozásoknak. Ez utóbbiak alkotják a helyi gazdaság gerincét és garantálják a munkahelyteremtést. Kiemelte, a következő költségvetési időszakban is folytatódik az uniós kohéziós politika és legalább akkora hangsúlyt kap majd, mint a 2013-ban záruló periódusban. A regionális politika célja ugyanis, hogy csökkenjenek a különbségek az egyes régiók és azok lakosainak életminősége között – jegyezte meg az uniós biztos.