A japán kormányfő a katasztrófa helyszínén járt

A japán kormányfő a katasztrófa helyszínén járt

NaotoElőször látogatott el szombaton a március 11-i földrengés és szökőár pusztításának színhelyére Kan Naoto japán kormányfő, pontosan három héttel a természeti csapás után. 

Tokióban eközben bejelentették, hogy a szombaton összesített adatok alapján a katasztrófának eddig tizenegyezer-nyolcszáz felkutatott halottja van, s emellett tizenötezer-ötszáznegyven eltüntet tartanak számon. A japán kutatócsoportok az amerikai haditengerészet segítségével pénteken kezdtek nagyszabású akcióba az eltűntek felkutatására a földrengés és szökőár körzetében, továbbá a nyílt tengeren. A háromnaposra tervezett akció első napján csak harminckét holttestet találtak, ebből az amerikai kutatók huszonnyolcat, míg a japán parti őrség négy holttestre bukkant Ivate prefektúrában.

Naoto

Kan Naoto is Ivate prefekturát kereste fel először. Katonai helikoptere a kettős természeti csapásban súlyos károkat szenvedett kis kikötővárosban, Rikuzentakatában szállt le. A prefekturában ezer halottja volt a katasztrófának, s további csaknem ezerháromszáz ember eltűnt. A japán kormányfő a tervek szerint a megrongálódott Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőművet is felkeresi, hogy támogatásáról biztosítsa a veszélyhelyzet elhárításán dolgozó embereket. Kan Naoto eredetileg még március 21-én látogatott volna a szigetország északkeleti részébe, de akkor a rossz időjárás miatt elhalasztották a vizitet.