"A gazdaság a kulcs a külhoni magyarság megtartásában"

"A gazdaság a kulcs a külhoni magyarság megtartásában"

A határon túli magyar közösségek megtartásának "első és legfontosabb lába" a gazdaság Ezt mondta a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke pénteken a Fejér megyei Isztimérhez tartozó Királyszálláson.

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei és diaszpórában élő egyetemi diákvezetőknek szóló táborában tartott előadásán Menyhárt József megjegyezte: “a másik láb” a kultúra, amit Trianon után szerencsére sikerült megvédeni, míg a harmadik az oktatás alap-, közép- és lehetőleg egyetemi szinten is.

A pártelnök örömének adott hangot amiatt, hogy az anyaországban az utóbbi időszakban jelentősen megváltozott a nemzetstratégia, és előtérbe került a határon túli gazdaság erősítése. A kultúra, a nyelv és az oktatás megtartása mellett igyekeznek helyben munkát biztosítani a külhoni magyar közösségeknek, ami magával hozhatja, hogy a magyar fiatalok megmaradnak, családot alapítanak, továbbá a magyar nyelvű óvodák, iskolák fennmaradnak – tette hozzá.

Menyhárt József felvidéki példát is hozott a gazdaság erősítésének fontosságára. Elmondta, Kassáról “menekülnek a magyar fiatalok”, mert kevés a munkalehetőség, ellenben Nyitrán rengeteg lehetőség van, de a munkavállalók szlovák nyelven tudnak boldogulni, amivel veszélybe kerül magyarságuk. Úgy vélte, ezért szükséges a magyar identitású vagy az anyaországhoz kapcsolódó gazdasági szereplők erősítése, gazdasági erőcentrumok létrehozása, mert azok a munkalehetőség biztosításával egy időben a magyar nyelv megmaradását, illetve a helyben maradást is garantálhatják nemcsak a Felvidéken, hanem az egész Kárpát-medencében.

A hallgatóság kérdésére a pártelnök elmondta, hogy a magyar oktatási és gazdasági centrumok kialakíthatóak, de csak az anyaország segítségével. Az elmúlt nyolc évben 140 óvodát újított fel a magyar kormány a Felvidéken, tehát amíg az anyaország erős, jó lehetőség van arra, hogy a külhoni magyarság megmaradjon és megerősödjön – fűzte hozzá.