A falusi hentest is meghívták az esküvőre, a miniszterelnököt nem

A falusi hentest is meghívták az esküvőre, a miniszterelnököt nem

párKate és Vilmos herceg

A menyasszony falujának hentese jelen lesz Vilmos brit trónörökös esküvőjén, a két előző brit miniszterelnök, Gordon Brown és Tony Blair azonban lemaradt a vendéglistáról.

Vilmos április 29-én a londoni Westminster-apátságban esküszik örök hűséget polgári származású kedvesének, Kate Middletonnak. A szertartásra ezer-kilencszáz vendég hivatalos. A főbb részleteiben már ismertté vált vendéglistáról azonban kirívó módon hiányzik Tony Blair, aki tíz évig állt az előző, munkáspárti brit kormány élén, és három választást nyert meg egymás után, ami rekord a Labour történetében. De kiderült, hogy Blair utódja, Gordon Brown sem lesz jelen, aki 2007-től vezette a tavaly májusi választásokon ellenzékbe szorult Munkáspártot és a brit kormányt.

Thatcher

Margaret Thatcher, a “vaslady”

Blair közvetlen elődje, Sir John Major és Major elődje, Lady Margaret Thatcher, a Munkáspárt 1997-es választási győzelme előtti, tizennyolc évi konzervatív éra két miniszterelnöke viszont kapott meghívót, jóllehet Lady Thatcher megrendült egészségi állapota miatt nem mehet el a szertartásra.

A St. James-palota, Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala, azzal indokolta Blair és Brown meghívásának elmaradását, hogy konzervatív párti elődeikkel ellentétben “egyiküknek sincs lovagi rangja”. Közben a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap munkáspárti parlamenti képviselőket idézett, akik “meglepőnek” és “furcsának” minősítették, hogy a két vezető Labour-politikust lehagyták a meghívottak listájáról.

Károly herceg és a néhai Diana hercegnő harminc évvel ezelőtti világraszóló menyegzőjén az összes, akkor még élő korábbi brit miniszterelnök – Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, Harold Wilson, Edward Heath és James Callaghan – jelen volt.

Cherie Blair

Cherie Blair

A Telegraph a lehetséges magyarázatok között említi, hogy közismerten “feszültségek jellemezték” Blair és – kisebb mértékben – Brown kapcsolatát is a királyi házzal. Udvari körökben különösen Tony Blair feleségét, a sztárügyvéd Cherie-t nem szerették. Cherie Blair ugyanis rendszeresen megtalálta a módját annak, hogy a sajtó és a közvélemény tudomást szerezhessen a királyi famíliáról alkotott, nem túl hízelgő véleményéről.

Blairné az udvari protokollal sem törődött sokat, például soha nem volt hajlandó a hagyományos térdhajlításos bókkal, vagyis pukedlival üdvözölni a királyi család tagjait. A palotában emellett nem felejtették el azt a fotót sem, amely a skóciai Braemar évenkénti sportfesztiválján készült 2003-ban. Az egész világsajtót bejáró képen Cherie Blair látható a királyi páholyban, közvetlenül II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg mögött, amint éppen hatalmasra tátott szájjal ásít bele a kamerába, jelezve, hogy mennyire élvezi az uralkodói pár társaságát.

ásít

Az ominózus fotó, ami nagy port kavart Angliában

A hírek szerint azt sem vették jó néven a Buckingham-palotában, amit Cherie Blair 2008-ban megjelent önéletrajzi kötetében írt a királyi család balmorali kastélyában évenként esedékes kormányfői látogatásokról. A könyvből kiderült például, hogy a Blair-házaspár legkisebb gyermeke, Leo az 1999-es balmorali hétvégén fogant. Cherie ugyanis nem vitt magával fogamzásgátló szereket, mert az előző évi vizit során a vendégszobában hagyott csomagját, köztük személyes piperetáskájának teljes tartalmát az udvarias udvaroncok kipakolták. Ezt ő mélységesen kínosnak találta, és a következő évben kihagyta a születésszabályozási eszközöket a poggyászból. Az alattvalók és a könyvből boldogan csemegéző bulvárlapok emellett azt megtudhatták, hogy rendkívül hideg volt a zordon skóciai kastélyban, ami indokolta a szoros ágybeli együttlétet…

Kate Middleton szülei

Kate Middleton szülei

A két volt miniszterelnökkel ellentétben viszont meghívták a Berkshire grófságbeli Bucklebury falucska hentesmesterét, postását és kocsmárosát is. Ezen a festői településen élnek a trónörökösi menyasszony szülei. A helyi közösség e három központi jelentőségű tagját ők vetették fel a hivatalos vendéglistára.

Kapcsolódó cikkek